От х:

Днес в x:

89-годишен покори Пирин, иска пак да прави челна стойка на Мусала

    89-годишният хасковлия Недялко Калайджев покори четвъртия по височина връх в Пирин планина - Полежан.

    Преди 15-тина дни възрастният мъж заедно със сина си Борис поема към върха с височина 2850 м., който е един от най-трудните за изкачване в България. На път към билото бай Недялко се подпирал на щеки, за да му помагат в изкачването на планината. Въпреки, че трудно говори, краката на възрастния мъж са здрави, но най-вече го крепи силната му воля. „Човек трябва да има воля. Когато отивах към Полежан, идваше ми на ум да се откажа, но издържах до края и го качих”, с усмивка разказа Калайджиев.

    Старото име на Полежан, преди да бъде преименуван през 1942 г., е Мангър тепе, което идва от турската дума мангър, тоест монета. Това е така, защото върхът е покрит с каменни плочи, които подобно на монети се клатят и тракат, когато се върви по тях. Най-близката хижа е Безбог на около 2 ч. път.

    Старецът повече от 70 години изкачва планини. Покорил е и седемте първенци в България. Зад гърба си има изминати много километри в различни походи и в изкачване на планини. Той признава, че не е ходил в чужбина, тъй като силно обича родината си и с трепет разказва за красотата на България.

    Догодина през юли бай Недялко става на 90 години и мечтата му е отново да стъпи на най-високия връх в България – Мусала, където отново да направи челна стойка. За подвизите му Haskovo.net писа миналата година. Разказите на хасковлията може да видите във видеото на eTV.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини