От х:

Днес в x:

Ново орязване на пенсиите на 150 хиляди души в Гърция

Сто и петдесет хиляди пенсионери в Гърция в петък ще получат по-малко пари, тъй като получаваните от тях допълнителни пенсии ще бъдат орязани до 38 на сто, съобщава в. "Та неа".

Това е втора група пенсионери със съкратени допълнителни пенсии. Ножицата за тях варира от 60 до 70 евро, а в крайни случаи е възможно да достигне и до 140 евро.

Преди това бяха орязани допълнителните доходи на 67 хиляди пенсионери. Предстои и трето съкращение през октомври.

Съкращенията в петък ще засегнат 806 хиляди допълнителни пенсии, плащани от някогашни шест осигурителни фонда, чиито средства бяха прехвърлени в един нов фонд.

По-специално през септември ще бъдат орязани допълнителните пенсии на бивши служители на морски и туристически агенции, бивши търговци и пенсионери от някогашната гръцка Кредитна банка, чийто основни пенсии надхвърлят тавана от 1 300 евро.

Орязани ще са и пенсиите на хиляди пенсионери, получаващи доходите си от бившия фонд за допълнително осигуряване към държавния осигурителен фонд ИКА.

В края на септември 280 хиляди ще получат и намалени дивиденти от притежаваните от тях ценни книжа в акционерния фонд на цивилните държавни служители. Дивидентите са орязани до 34 на сто.

През юни студен душ поля над 150 хиляди пенсионери в Гърция, след като пенсиите им бяха орязани с 48 на сто в сравнение със сумите, които са получавали през предишните месеци.

Последваха неприятни изненади и за хиляди пенсионери от държавния сектор, след като бяха съкратени и дивидентите им.

Орязването на доходите на пенсионерите е в съответствие с условията, договорени от гръцкото правителство с кредиторите на страната в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ.

/БТА/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини