От х:

Днес в x:

Спряха тролеите, за да изкарат огромния конвертор от Химмаш

    Движението по бул. „Съединение“ беше отцепено по едното платно, а токът на тролеите бе спрян, за да излезе платформата с уникалния конвертор за черна мед от Химмаш. Жиците на тролеите пък бяха повдигнати, за да може да мине платформата. Съоръжението е предназначено за металургията и пътува за Пирдоп. Три месеца отне на хасковските машиностроители да изработят конвертора. Диаметърът му е почти 5 метра, а дължината – 12.5 м. Тежи 104 тона. Уникалното в съоръжението е постигнатата точност за такива огромни размери – нула милиметра толеранс при допустим 1 мм., зададен от конструкторите. Досега такива съоръжения за металургията в България се изработваха във Финландия, тук са се правели само ремонти и отделни детайли. Цялостна изработка на продукт с такива размери и изисквания за прецизност се прави за първи път в страната.

    Конверторът бе натоварен на огромна платформа, а трасето до Пирдоп е внимателно обмислено заради височината на товара, заедно с платформата. Камионът няма да минава по пътища, по които има надлези с неподходяща височина. Времето за пристигане пък е съвсем трудно за прогнозиране, защото товарът ще се движи съвсем бавно и внимателно, уточниха от Химмаш.

    Хасковското предприятие е единствената фирма в България, притежаваща сертификат от Американската асоциация на инженерите по механика, който дава право да се внасят машини и съоръжения в страната на неограничените възможности.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Н.
      Н.д
      33 -4
      22:23, 25 авг 2016
      Браво изработили са нещо уникално за страната в нашият град каде са хеитарите да нареждат :D
    • 2
      До
      до Н.Д.
      6 -9
      09:23, 26 авг 2016
      Добре , че има идиоти да ти четат глупустите!!! Нула милиметра с кой уред го хванахте ?? На приказки при журналистите всичко е възможно хаха
    • 3
      Ха
      Хасковлия
      10 0
      11:28, 26 авг 2016
      Ех, колко материал има тук за всичкото братя от Република...
      А сериозно, поздравления за изработката! Много хора дори не подозират, че завода все още функционира.
    • 4
      Ма
      Марин
      7 -1
      14:32, 26 авг 2016
      Браво, нека инженерите и работниците в този завод да не остават без поръчки и работа.
    Последни новини