От х:

Днес в x:

Мраморен Икар ще краси Баните, 14 известни автори творят в курорта

    Мраморен Икар ще украси след дни Минерални бани. В момента статуята се вае от Иван Парасков, съобщиха от курортната община. Хасковският скулптор и още 13 творци участват в пленер „Топлата вода”, който беше официaлно открит от кмета Мюмюн Искендер. Инициатор и организатор на арт форума е бившият директор на галериите в Хасково Владо Запрянов.

    Художници и скулптори от България, Гърция и Турция ще подарят творбите си на общината след края на пленера. Арт проявата започна на 22 август и ще продължи до 27-и. Пленерът е едно от основните събития за празниците на Минералната вода, здравето и красотата, чиято кулминация ще бъде на 26 и 27 август. Като по-далечна цел местната управа обмисля възможности да създаде изложбена зала в курортното селище.

    В пленера участва вдовицата на Атанас Шаренков – Венера Константинова, която е председател на секция “Монументално изкуство” в Съюза на българските художници. Професорът по рисунка и декорация Мехтап Джомерт пристигна от Одрин. Нейни стенописи украсяват част от стена в прочутата джамия "Селимие" в Одрин.

    От Гърция в Минерални бани пристигна Ради Радев. Той е родом от Димитровград, но повече от 15 години живее в Кавала, където има ателие и обучава ученици и студенти. На пленера ще творят още Станимир Видев от Пловдив, доц. Пеньо Пенев, зам.-ректор на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Надежда Стойнева от Димитровград. От Хасково в Минерални бани ще бъдат Неделчо Кучков и скулпторът Иван Парасков, известният карикатурист Борислав Данев – Борку и графикът Андрей Каменов. Плеядата от таланти включва още Динко Ненов от София и Добрин Вътев от Бургас.

    Приятната изненада е Екатерина Рохана от Минерални бани. Младото местно дарование от години живее в САЩ, но в момента е в родината и успя да се включи в пленера.

    Художниците ще се включат и като оценители в конкурса за детска рисунка на асфалт. Предвидени са екскурзии до Перперикон, Александрово и Хасково, както и поход по екопътека „Айкаас”.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини