От х:

Днес в x:

Заплатите в „Язаки“ -средните за бранша и ранга

Изображение 1 от 2

    Заводът на „Язаки“, който се изгражда между Хасково и Димитровград и е най-големият от проектите на японския инвеститор в България, ще заработи в пълния си капацитет след около три години. В този пиков момент ще бъдат запълнени и всички 3000 работни позиции.

    „Наемането на работници ще е плавно, няма да има лавинообразни назначение. В момента търсим основно инженери, без оглед на специалността им, понеже кадровата политика на „Язаки“ е такава, че висшия ешалон се обучава по 5-6 месеца в нашите заводи, за да отговори след това в ръководната работа на специфичните изисквания на компанията“, това обясни в Зала „Марица“ в Областната администрация на Хасково мениджърът в отдел “Човешки ресурси“ Десислава Николова.

    Тя посочи, че в момента от българското представителство водят преговори с ръководството в Япония за участие на заводите на „Язаки“ у нас в дуалното образование.

    „ Убедена съм, че пътя на развитие в образованието и бизнеса е дуалното обучение“, посочи Николова. В това начинание подкрепа даде и областния управител на Хасково Станислав Дечев, който беше домакин на информационната среща по разясненията за кадровата политика на Завода. На нея присъстваха и заместки-кметовете на Хасково  и на Димитровград Евгени Консулов  и Яшо Минков.

    Според нея Хасковски регион има достатъчно потенциал да захрани нуждите на завода на негова територия. “За момента няма да търсим кадри от другаде, смятам, че ще се справим с тези, които са в региона. Ще намерим хора от Хасковско. Няма място за провал“, посочи Николова. На въпрос на Hskovo.net за ножицата, която „Язаки“ ще отвори за размера на трудовите възнаграждения в завода си край Хасково, тя подчерта, че заплатите ще са съобразени със средните за региона в съответната професионална сфера. Десислава Николова допълни, че назначените в „Язаки“ получават редица социални придобивки, като  ползването на служебен транспорт до работното си място или пък по-ниски цени на храната в заводската столова. Тя обаче отбеляза сред най-интересните жестове на ръководството към работещите възможността децата им на възраст от 13 години нагоре да посещават Япония за седмица на разноски на фирмата. ТЯ посочи още, че в завода между Хасково и Димитровград са назначени вече 100 души, като сред тях има хасковлии на високи управленски постове. Николова не скри, че има назначения на мениджъри, дошли от други хасковски фирми.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Сп
      специалист
      60 -9
      13:01, 15 авг 2016
      Държавното ръководство на област Хасково и общинските ръководства на Хасково и Димитровград, обсъждат фирмената политика на частна компания, свързана с обезпечеността на компанията с кадри. По- глупава реклама а турската компания не може и да има. Недопустимо е това, какво обсъждат областния на Хасково и зам.кметовете на двете общини. Това е абсурдно. Това си е работа на самата компания.
      • Ни
        ники
        53 -7
        13:30, 15 авг 2016
        На това се казва ПИАР! Да ни гледат хората, че много мислим за тях, което въобще не е вярно!
    • 2
      Ти
      тинчето
      17 -53
      13:32, 15 авг 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ту
      турунджу
      9 -22
      14:18, 15 авг 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      Бо
      Бозуки
      33 -7
      14:25, 15 авг 2016
      тинчето, не обичам кравите заради големите тъжни очи! Комунягите също записваха като основна цел "... за благото и възхода на народа!".
      Некомпетентност за собственото място на управниците е това. Демек бош лаф! Питам: какъв е механизмът, по който тези управници могат да въздействат върху евентуалния работник или специалист? Нима имат на щат вербовчици на кадри или бюджет за целта? Опитът в Хасковската община показа, че са нужни "само специални специалисти по специални проекти" и то роднини. Тук фирмата обаче е частна и работата е за правостоящи и ръчен труд до изнемогване. Иска се дупе!
    • 5
      Ал
      Ала-бала
      48 -4
      14:38, 15 авг 2016
      В Ямбол, същата компания предлага работа за инженер сумата от 450 лв..Не се заблуждавайте, че тук ще е по-различно. Местни инженери?...Че останаха ли в Хасково такива, търсете ги в София и ако можете ги върнете.
    • 6
      Т
      Т
      11 -10
      15:18, 15 авг 2016
      Много се забавлявам на първото "не"... Всички искаме инвеститори да дойдат - те идват ама пък те тия инвеститори не стават :D Искаме други :D :D :D
    • 7
      На
      Наблюдател
      18 -2
      15:43, 15 авг 2016
      Значи към 500 лева...без отдръжките :)
    • 8
      Xo
      XOXOXO
      25 -12
      15:51, 15 авг 2016
      Абе и аз това се питам. Дошъл голям инвеститор, който със самото строене на завода налива огромни пари в областта ни, ще наеме не 30, не 300, а 3 хиляди!!! работници, на които освен нормални заплати ще им се плащат бонуси, осигуровки и т.н. Плюс тази голяма фирма ще плаща данъци и на местно ниво, и на държавно. И какъв е резултата: Рев и сополи от ранни зори. Фирмата не била читава, нямали столове и работниците щели да стоят прави по цял ден, заплатите били много малки (една жена ми каза), във същата фирма в Ямбол по цял ден правели стачки (на мен на вуйчо ми един приятел му го каза), с други думи направо да се изселваме от Хасково че като дойде тази фирма няма да има повече живот в града. Смях!
    • 9
      Ра
      Работягата
      28 -3
      16:13, 15 авг 2016
      Пиар Миар, все разбирковци коментират. То е ясно, че ще дават ниски заплати, но проблема не е в тях. Проблема е че завода ще е един. Ако са два, три, четири, пет - това му викат конкуренция. Ще вземе работната ръка да отива там където е по-високоплатено и инвеститора ще е изправен пред избора или да вдига заплати или да закрива завод в който е инвестирал ХХХ млн. Негова си работа. Така че, браво на инвеститора. То е ясно че ще си направят пиар, който както успее, но е положително, самата поява на завода. Пътя е само това, да има повече работа, за да може инвеститора да вдига заплатите, за да не избягат работниците му към другия завод. Кой ме разбрал - разбрал. 400-500лв. И на мен не ми харесват тия пари и затова ще си търся по-високоплатена работа. Това е идеята.

      P.S. Абе тоя код някой уцелва ли го от първия път?
      • Xo
        XOXOXO
        14 -1
        16:32, 15 авг 2016
        Ами да де- точно. Нали освен този Язаки в “скоро време” щели да строят още един завод пак за авточасти (не си спомням името) плюс този на Щрабаг, плюс производствено-търговския център. Така че поне на теория- ето ти конкуренцията.
      • Не
        Незапознат
        9 -4
        21:59, 15 авг 2016
        Не се самозалъгвайте.Конкуренцията не важи тук.Става дума за града ни даже
        и да има повече от един подобен завод.Всичките те ще се съберат и решат какви
        заплати да дават.Ще си направят така нареченото картелно споразумение и
        никой нищо няма да им каже.Не защото не може а затова че поне половината
        администрация начело с областният ще са буквално на заплата при тях а
        синдикати може да се каже че нямаме.
    • 10
      Jo
      John
      27 -2
      16:20, 15 авг 2016
      средна работна заплата за Хасково, месеци 1-6 за 2016 - 698лв., ако не предлагате поне 900лв. за инженер просто сте объркали Хасково със Сомалия!
    • 11
      Да
      да обобщя
      30 -1
      17:10, 15 авг 2016
      Обръщам се към тези, които вземат решения: Господа, не е достатъчно някой да направи завод в Хасково. Важното е да дава по-високи заплати. Когато един дава по-високи заплати и другия ще даде за да събере по качествен персонал и заплатите отиват нагоре. Ако просто дойде някой и дава по 500лв заплати няма нищо особено да се случи.Прости хора няма.500лв. отдавна не са достатъчни за да преживява семейство в което само единия работи и има едно дете.Вече всички отиват навън заради по-високите доходи.Сега поне границата е отворена и никой не може да те задържи. Ако искате хората да остават тук трябва да се погрижите за добре плащащи инвеститори.
      и аз не можах от първия път да пусна коментара
      • Не
        Незапознат
        2 -3
        22:57, 15 авг 2016
        Моля не се обиждайте но обобщението ви въобще не е в съзвучие с реалността. Не вземате педвид корумпираността и алчността както на управниците ни така и на шефовете на компаниите.На тях не им дреме за качеството а за количеството което трябва да е колкото се може повече и да им се стича в джобовете.Когато видят че печалбите им секват затварят завода и го преместват другаде.И то в такива региони където няма поминък и постоянна работа.Съюзяват се с тамошнитеуправници и почват да смучат жизнените сили на останалото население там което няма избор.Защото другите отдавна са избягали.А иначе разсъжденията ви са логични и искренно се надявам да има държави в които това да е така.
      • Аз
        Аз
        0 0
        10:30, 8 дек 2017
        Зависи от работника неможе да отсъстваш постоянно и да искаш,аз започнах работа там ,имам познати които взимат 740 с бонусите вече зависи от теб самия
    • 12
      Сп
      специалист
      4 -7
      17:14, 15 авг 2016
      До турунджу: Драги, ми смешко, казва се "публично -частно партньорство", а не обществено-частно партньорство.Има и закон за това, гласуван от българския парламент. Но на теб нещата не са ти ясни. Доста си назад с материала.
    • 13
      Пр
      Простосмъртен
      21 -1
      17:44, 15 авг 2016
      1. С какво фирмата е заслужила държавен Пи Ар. С моите данъци се прави реклама на една фирма с противоречива репутация. Ама била инвеститор , щяла да открие работни места - е и какво от това. Нима останалите частни компании в града не откриват работни места или има поет , а защо не и платен ангажимент, да им се помага на всяко ниво.
      2. Това не японска , а турска компания. Японско е само името и заводите в България са си филиал на турския производител.
      3. Не се надявайте на заплати по-високи от тези в града. Те затова са тук - защото са ниски. Сметнали са демографията , статистиката за района и т.н и т.н. Т.нар" инженерни " кадри изпълняват задачи по силите на всеки среден техник.
      4. Производството е ниско технологично , с много и изморителен ръчен труд , в не здравословна следа.
      5. На спечелилите - честито. Вие сменихте стария си робовлалбец с нов.
    • 14
      Ха
      хайде пак
      20 -1
      18:01, 15 авг 2016
      Бихте ли ми казали с какво заслужих изтриването на коментара ми? Пак ще напиша - преди месец- два се обадихме на Язаки и казаха че всички места за инженери са заети. А сега излиза, че търсели. Има противоречие в политиката на фирмата, което обърква и нас. Благодаря предварително ако оставите коментара !
    • 15
      Ро
      ромчоM
      21 -4
      18:24, 15 авг 2016
      Този кадрови запъртък Десислава Николова говори абсолютно глупости ! Няма никаква логика в заплащането говорим за администрация ако си човек на някой и умееш да лижеш задници ще вържеш около 1000лв. средната заплата за администрацията в Ямбол е около 6--=700 лв. (задължително изискване за английски език), инженери около 700-750лв (стартово 600лв.). Не вярвайте на глупостите на тая жена питайте я защо сега се мениджър на завода в Ямбол а иска да се махне и да е в Димитровград , и защо половината и подчинени за 3 месеца са напуснали . За ходенето до Япония пълни глупости отиват десетина деца . Питайте госпожа Николова зашо ако са толкоз успешни няма едно положително мнение за тях и защо 70% от персонала им са полуграмотни роми !
    • 16
      Vf
      vfw
      8 -4
      21:56, 15 авг 2016
      Кво направихте вие бе, стокхолмски синдром вече имате а завода не е завършен още.

      Освен да го връщаме тоя завод а? Нещо не ни харесва, ситуацята не е перфектна? Разкрити са в интернет! Маскари! Направо ей ся да се хванем и да ги съборим тея лоши хора? Ше ни поробват за 500лева.. къде така.. ние да не сме вчерашни.. ние сме ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ!
    • 17
      ??
      ????????
      4 -4
      23:35, 15 авг 2016
      И аз това се питам като чета повечето коментари. Този завод още не са го построили, и сума народ го посреща на нож. Абе да не би много така наречени “работодатели” в нашия град да ги е хванало шубето че като построят тези нови заводи, които дават нормални пари и плащат данъци и осигуровки ще им избягат там работниците? И няма да има кой да им работи за по 200-300 лева както досега.
    • 18
      Ши
      Шинка
      1 0
      21:34, 16 авг 2016
      Кога ги назначихте тези сто човека! Как стават тези работи! На тия от снимката рода ли са, познати и прочии. Бах ти продажните управници! То иначе няма от как да си ги купят тия нови къщи напоследък ! Нал така!
    • 19
      Zz
      Zzenon
      1 -3
      21:41, 8 сеп 2016
      Когото не го кефи, да не работи в завода. Какъв ви е проблема?
    Последни новини