От х:

Днес в x:

Звезди от шоубизнеса, лекари и адвокати с неплатени данъци

Певци, музиканти, актьори и други публични фигури все още не са платили данъка върху доходите по данъчните си декларации, подадени до края на април. Сред 21 000 длъжници, които закъсняват с плащането има популярни звезди от шоубизнеса, както и лекари и адвокати. Всички тези граждани в момента получават последно предупреждение по телефона от колцентъра на НАП и срок за внасяне на парите от 2 седмици. Ако след напомнянето не постъпи плащане, инспекторите на НАП ще пристъпят към запор на заплати или на имущество за събирането на парите по принудителен път, допълват от НАП. Общият размер на неплатения до момента данък върху доходите по данъчни декларации на граждани е в размер на 17 млн. лв. заедно с изтеклите лихви.

Обичайната практика на НАП при закъснение на плащането на подоходния данък е да уведоми длъжника чрез напомнително електронно съобщение и чрез звеното за събиране на задължения в колцентъра си. Ако в договорения срок не постъпи очакваното плащане, случаят се предава на публичен изпълнител, който започва принудително изпълнение. В процеса на принудително събиране публичният изпълнител на НАП може да запорира заплатата или друго имущество на длъжника, а при продължаващо неплащане това имущество може да бъде обявено на публична продан.

„Принудителното изпълнение е еднакво нежелано и за длъжника, и за държавата. Затова първото, което правим е да насърчим доброволно плащане чрез уведомителни мейли и обаждания на колцентъра и едва в краен случай да използваме принуда. Този подход е по-икономичен и ефективен.“, каза по повод на течащата кампания директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова.

От НАП отчитат промяна в поведението на лицата като все повече данъци и осигурителни вноски се декларират и плащат в срок. Ако през 2014 г. делът на доброволно платените задължения е бил 77,7 %, то към 30.06.2015 г. вече достига 83 %.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Цъ
    Цъ,цъ цъ
    1 0
    14:04, 10 авг 2016
    Онова наглото адвокатче *как се кзаваше/ дето се заканваше с убийство дали си е платило данъците нали е спечелило милиони???НАП да започне от него .
Последни новини