От х:

Днес в x:

Мавродиев е в историята, Караиванова пое финансовия надзор

При скоростна процедура, множество нарушения на правилата и две седмици, преди да започнат стрес тестовете на пенсионните фондове и баланси на застрахователните дружества (на 15 юли), и без никаква конкуренция депутатите избраха нов шеф на Комисията за финансов надзор. 

Настоящият зам.-министър на финансите Карина Караиванова оглави КФН със 139 гласа „за” и 24 „против”, 11 се въздържаха.

Месеци наред комисията стоеше със стария си председател Стоян Мавродиев, който беше с изтекъл мандат и последните дни преди лятната си ваканция депутатите се сетиха да вкарат избора на председател на Комисията за финансов надзор в дневния си ред.

Естествено, това се случва при нарушени срокове, тъй като има строги правила за избор на председател на КФН. Сроковете бяха нарушени, кандидатурата единствена, а вносителят на предложението Менда Стоянова от ГЕРБ дори се скара на депутатите, че задават въпроси и им каза, че трябвало да присъстват на Бюджетна комисия, където е обсъждана кандидатурата.

БСП гласува „против”, а левият депутат Румен Гечев рецитира членове, с които доказва, че решението на депутатите и нарушението на сроковете е противоконституционно и може да бъде атакувано от съда.

ДПС пък се отметна и както смяташе да гласува „против”, днес реши да гласува „за” – Йордан Цонев каза, че процедурата е опорочена, но КФН трябва да има нов шеф, а Караиванова е единственият кандидат, а също така е време старото ръководство, което било зависимо от икономически кръгове, да си ходи.

Най-атрактивно беше изказването на независимия депутат Георги Кадиев, който каза, че ще гласува „против”, тъй като процедурата е опорочена и Караиванова не е имала време дори да си извади свидетелство за съдимост. Кадиев не харесва факта, че тя е и единствената кандидатура и България вече „става страната на единствените кандидатури”, като даде пример с избора на БНБ, на НОИ, на КЗК.

Освен това Караиванова била политически зависима, тъй като два пъти е зам.министър на финансите в правителството на ГЕРБ, освен това нямала опит в пенсионното осигуряване и финансовия надзор, а за първи път у нас в тази сфера ще има стрестестове.

„От нея ни зависят пенсиите, осигуряването, застраховането – а тя няма опит”, отсече Кадиев и се скара на вносителя Менда Стоянова: „Не оставихте време за кандидатури за шеф на КФН, няма сблъсък при избора, няма никаква мнения, а сега ни забранихте да задаваме и въпроси”.

С усмивка Менда Стоянова се придвижи бавно до трибуната да отговори на Кадиев, като получи забележка от председателя на парламента Цецка Цачева да не дефилира, тъй като забавя работата на депутатите. Стоянова отговори, че Караиванова нито е член на ГЕРБ и има биография, която показва, че е експерт.

Въпреки двата часа дебати между депутатите дали да я изберат или не, в крайна сметка Караиванова положи клетва и от днес главява КФН без екип, а само след две седмици трябва да проведе така важните за страната ни стрестестове на пенсионните фондове и застрахователни дружества.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини