От х:

Днес в x:

Огнян Герджиков: ГЕРБ, БСП и ДПС да издигнат царя за президент

Премиерът Бойко Борисов преди дни обяви, че следващият президент трябва да е обединител на нацията, а според проф. Огнян Герджиков това би могъл да бъде Симеон Сакскобургготски.

"Това е моето категорично разбиране. Знам, че той натрупа негативи във вътрешнополитически план, но издигането му ще е мерило дали политическите сили са узрели да разберат какво е необходимо на България. За съжаление, те мислят за собствените си партийни интереси. Няма друг с такъв авторитет и да представя България по-престижно от Симеон Сакскобургготски. Наречен преди години Мистър Европа, всеки кралски двор е отворен за него, във всеки момент може да влезе във връзка с всеки световен лидер. Няма друга такава фигура в България. За съжаление, това не се осъзнава от огромна част от партийните водачи, а и от голяма част от хората", заяви в интервю за "24 часа" проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото народно събрание (2001-2005), член на НДСВ.

По думите на проф. Герджиков Царят не изразява намерение да се кандидатира, защото не би се подредил сред един от многото кандидати, но ако получи сериозна подкрепа от хората, тогава би могъл да приеме.

Според проф. Герджиков биха могли да го издигнат големите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Да се обединят и да издигнат царя - това ще е лакмусът дали сме узрели политически за отговорни решения в името на България, смята той.

Според проф. Герджиков има нещо дълбоко сбъркано в мисленето ни по отношение фигурата на президента. Какво значи партия - pars, -tis от латински значи част от обществото, група, която се обединява в защита на собствени интереси - класови, политически, икономически. Лидер на политическа партия, на част от обществото, не може да бъде президент. Това е нон сенс, обясни той.

Герджиков е категоричен, че никой партиен лидер не бива да е президент, защото по конституция президентът олицетворява единството на народа. И за това Симеон Сакскобургготски е най-подходящ. На този етап няма друг, смята той.

Разговори в посока издигането му вече се водят между хора, които наистина мислят за България и знаят кое е доброто за държавата, знаят, че не трябва теснопартийните интереси да са над тези на България, каза още проф. Герджиков.

Той призна, че не е голям оптимист, но има макар и малка теоретична възможност това да стане и това ще е верният път за България.

Проф. Герджиков е изненадан, че БСП са се спрели дори и на него при номинациите си за кандидат за президент. Фактът, че сред толкова много имена са стигнали и до него, той разчита като сигнал, че в левите редици не могат да намерят достатъчно консенсусна и силна фигура, която да издигнат.

Герджиков не би приел да е кандидат за президент. "Поначало аз нямам такива мераци. Нямам други мераци, освен да се чувствам добре в кожата си, да правя каквото мога там, където все още се чувствам силен - преподавам, пише ми се юридическа литература, а и не само", призна той.

Една от причините все още да няма издигнат кандидат за президент проф. Огнян Герджиков вижда в това, че България не разполага с неопетнена от клевети, доноси и омраза фигура.

"Ние сме в много труден период, обстановката в света е трудна. И точно в такъв момент е много важно да имаме вярна политика. Не трябва да си позволяваме конфронтация, особено с велики сили", коментира той, визирайки Русия.

"Освен голямата историческа и духовна връзка между народите ние сме и в тесни икономически отношения с Русия. Длъжни сме да търсим балансите във всяко нещо. Да, ние сме член на ЕС и НАТО и като такива трябва да бъдем безусловно лоялни, но това не означава, че трябва да бъдем срещу Русия", добави той.

Според него в тази насока премиерът Борисов добре осъзнава, че не трябва да има конфронтация с Русия и е направил няколко добри хода, пише КРОСС.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини