От х:

Днес в x:

Правителството реши заплащане на 1,6 млн.евро на Симеон Сакскобургготски и сестра му заради мораториума върху царските имоти

Решение за изплащане на обезщетение по осъдително решение на Европейския съд по правата на човека по делото „Сакскобургготски и Хробок срещу България", гласува на заседанието си днес Министрески съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

С решението си от 2 май 2023 г. ЕСПЧ приема, че държавата следва да присъди на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро за целия период на мораториума върху царските имоти, наложен от Народното събрание през 2009.

Тъй като националното съдебно производство за горите е висящо и за да се предотврати неоснователното обогатяване на жалбоподателите от решението му за обезщетението, Европейския съд по правата на човека постановява: ако националните съдилища в крайна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са собственици на горските имоти или на някои от тях, те ще трябва да възстановят на държавата съответната част от присъденото обезщетение, в случай че то е изплатено междувременно.

При това условие ЕСПЧ постановява, че в рамките на три месеца от влизане в сила на решението му държавата следва да заплати на жалбоподателите обезщетение от 1 635 875 евро, както и 184 евро за разходи и разноски в производството.

Съгласно чл. 46, ал. 1 от Конвенцията решението по делото „Сакскобургготски и Хробок срещу България" е задължително за българската държава, напомнят от правителствената пресслужба.

Преди дни Софийският окръжен съд изцяло уважи исковете на държавата по делото за собствеността на 16 500 дка рилски гори. Но тъй като решението не е окончателно, на този етап държавата следва да заплати присъденото от ЕСПЧ обезщетение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини