От х:

Днес в x:

Британският парламент ще разгледа петицията за нов референдум за Brexit

Камарата на общините в британския парламент ще проведе дебат върху петицията, призоваваща за втори референдум за членството на Великобритания в ЕС. Разглеждането ще се състои на 5 септември, понеделник.

Онлайн петицията е подписана от над 4 млн. британци, което я прави най-популярния такъв призив до правителствотоот въвеждането на процеса през 2011 г. досега, пише британският в. „Индипендънт“. Петицията, която е започната преди провеждането на предишния референдум, призовава правителството да признае резултатите му за невалидни, ако която и да е от двете страни спечели с по-малко от 60% при избирателна активност под 75%.

На 23 юни мнозинството от британците подкрепиха излизането на страната си от ЕС с 52% на 48% за искащите оставането в съюза. По-рано правителството отхвърли призиви за провеждане на втори референдум. Според социологическо проучване, проведено за „Индипендънт“, един от всеки десет британци биха искали да се състои второ допитване. В същото време група от над 1000 адвокати изпратиха писмо до Дейвид Камерън, в което посочват, че резултатите от допитването са по-скоро „препоръчителни“ и не са правно обвързващи.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини