От х:

Днес в x:

12 °C

Британският парламент решава съдбата на сделката за Брекзит

Премиерът Борис Джонсън се изправя днес пред изпитание в парламента, след като в последния момент постигна с Европейския съюз сделка за Брекзит, срещу която се обявиха неговите съюзници от северноирландската Демократична юнионистка партия, посочва "Ройтерс".

На извънредната сесия - първата работна събота на британския парламент от 1982 г., депутатите ще трябва да решат дали да одобрят споразумението. Великобритания по план трябва да напусне ЕС на 31 октомври.

Но Джонсън, чиято Консервативна партия няма мнозинство в 650-местната Камара на общините, ще се изправи пред дълбоко разделен парламент, в който опонентите му се опитват да прокарат и отсрочка на Брекзит, и втори референдум. Сред другите опции е падане на правителството.

Кога ще заседава парламентът?

Парламентът ще заседава от 8:30 часа по Гринуич (11:30 часа българско време). Това ще е първата му работна събота от 3 април 1982 г., когато обсъжда инвазията на Аржентина на Фолкландските острови.

Джонсън ще направи изявление пред депутатите, последвано от 90-минутен дебат и гласуване. Вотът има за цел да се изпълни една част от условията за ратификация на сделката за Брекзит. След това до 31 октомври ще трябва да бъде прокарано законодателство, за да се завърши ратификацията.

Какво ще се обсъжда?

Брекзит.

Джонсън каза, че е договорил "страхотна" нова сделка за излизането от ЕС. Той определя вота днес като избор между неговата сделка или излизане без сделка. Според други изборът е по-сложен.

Ако бъде одобрено споразумението, Джонсън ще може да продължи с плана си за излизане от ЕС на 31 октомври. Ако бъде отхвърлено, той може да поиска одобрение за напускане на ЕС без сделка в края на месеца.

Демократичната юнионистка партия каза, че не може да го подкрепи. Опозиционната Лейбъристка партия, Шотландската национална партия и либерлдемократите също заявиха, че ще са против.

Ако премиерът загуби гласуването и не получи одобрение за "твърд" Брекзит, той е задължен по закон да изпрати писмо до ЕС с искане за повече време за преговори, забавяйки Брекзит до 31 януари.

Правителството каза, че ще се съобрази със закона, но и че ще изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври каквото и да се случи. Джонсън не обясни как планира да предприеме тези две противоречащи си стъпки.

Ами референдум?

Депутатите, които не са съгласни с подхода на Джонсън за Брекзит, може да използват съботния дебат, за да опитат да си осигурят подкрепа за втори референдум за решението за излизане от ЕС. Това може да стане чрез поправка в предложението, което Джонсън ще внесе, и с гласуване по нея.

Лейбъристите е вероятно до гласуват за втори референдум, ако той бъде добавен към предложената от Джонсън сделка, каза източник от партията.

Макар че това няма да бъде обвързващ ангажимент за провеждането на референдум, ако мнозинството депутати го подкрепят, ще бъде трудно да се игнорира.

Възможни са и други поправки.

Какво казват числата?

Премиерът се нуждае от най-малко 318 гласа, за да бъде сигурна победата му в 650-местния парламент.

Консервативна партия: Партията на Джонсън няма мнозинство и не е единна по въпроса кой е най-добрият план за Брекзит. Депутатите консерватори са 288 и се очаква, че повечето ще подкрепят премиера.

Има обаче една група твърди привърженици на Брекзит, които може да се разбунтуват, ако сметнат, че сделката не осигурява задоволителна раздяла с ЕС. Малко е вероятно групата, която може да стигне до 80 човека, но има твърдо ядро от около 28, да гласува като единен блок и е трудно предвидима.

Демократична юнионистка партия (ДЮП): Нейните 10 депутати са от ключово значение за шансовете на Джонсън за успех. Партията е съюзник на консерваторите, но каза, че не може да подкрепи сделката за Брекзит.

Очаква се решението на ДЮП да повлияе и на гласуването на някои от поддържащите Брекзит консерватори.

Изгонените консерватори: Джонсън изключи 21 депутати консерватори от партията си през септември, защото те не подкрепиха плана му за излизане от ЕС на 31 октомври със или без сделка.

Бившият министър Амбър Ръд напусна партията заради Брекзит и също е независима.

Някои може да подкрепят сделката му, други е по-вероятно да я отхвърлят и да подкрепят отсрочка или втори референдум.

Лейбъристка партия: Лейбъристите имат 244 представители в парламента.

Лидерът Джереми Корбин каза: "При сегашните условия не можем да подкрепим тази сделка". Попитан дали ще внесе вот на недоверие, за да опита да свали Джонсън в събота, Корбин каза, че уикендът е време за обсъждане на сделката и останалите въпроси ще са за следващата седмица.

Разбунтували се лейбъристи: Те са ключови за надеждите на Джонсън. Малка част от депутатите лейбъристи са за Брекзит и са подкрепяли предишни опити за прокарване на сделка.

Друга голяма група от около 20 лейбъристи, които искат Великобритания да напусне ЕС със сделка, също може да подкрепят Джонсън.

Други партии: Повечето останали депутати се очаква да гласуват против сделката. Сред тях са 35 представители на Шотландската национална партия, 19 либералдемократи и останалата част от по-малките партии или независимите. Шотландската национална партия и либералдемократите казват, че са против споразумението. Някои независими е вероятно да гласуват за него.

Предишни гласувания

Парламентът вече три пъти отхвърли предишната сделка за Брекзит, договорена от предшественичката на Джонсън Тереза Мей.

15 януари – правителството загуби с 230 гласа, като парламентът гласува с 432 срещу 202 гласа против сделката.

12 март - правителството загуби със 149 гласа, като парламентът гласува с 391 срещу 242 гласа против сделката.

29 март - правителството загуби с 58 гласа, като парламентът гласува с 344 срещу 286 гласа против сделката.

Може да се твърди, че Джонсън има по-голям шанс от Мей да получи одобрение за своята сделка, след като много привърженици на Брекзит в Консервативната партия изглеждат готови да го подкрепят, посочва "Асошиейтед прес".

Една от главните причини, поради които Мей не успя да получи одобрение от депутатите за своята сделка с ЕС при три отделни гласувания по-рано тази година, беше, че членовете на т. нар. Група за европейски изследвания (ГЕИ) в Консервативната партия гласуваха против. Смята се, че почти всички членове на ГЕИ са готови да подкрепят сделката на Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засили натиска върху британските депутати, като намекна, че сега, когато има сделка, не е необходимо ново удължаване на срока за Брекзит.

Макар че тази власт е в ръцете на 27-те лидери от ЕС, неговите коментари, изглежда, имат за цел да представят днешното гласуване като остър избор за британските депутати - между предложението на Джонсън и рисковано напускане без сделка на 31 октомври. Пълното изоставяне на Брекзит е друга, макар и малко вероятна възможност, подкрепяна от проевропейските Либерални демократи.

"Ще бъде много, много по-трудно, отколкото което и да било от гласуванията на Тереза Мей", смята анализаторът от Лондонското училище по икономика Тони Травърс. "Разликата ще бъде три, четири, пет (гласа) в полза на едното или другото", допълва той.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
19 ное 2019
Последни новини