От х:

Днес в x:

Германия със стремеж активно да участва в оформянето на световния ред

Икономически гигант, политическо джудже” – светът отдавна разглежда по този начин Германия от края на Втората световна война. Европейска сила в областта на износа на стоки, неохотна да покаже мускули в глобалните конфликти, отбелязва „Франс прес”.

Но според така наречената „Бяла книга” на военното министерство най-населената страна в Европа възнамерява постепенно да приеме по-голяма военна роля в рамките на НАТО и ЕС.

Като дългосрочна цел Германия цели обща европейска сигурност и съюз за отбрана”, става ясно от текста.

Тази амбиция, резултат от дебат, продължил две десетилетия, е посланието в новата пътна карта на армията на Германия, заложена в „Бялата книга”. Стратегията бележи промяна за Германия, която е обременена от вината за нацисткия терор и Холокоста, тъй като в продължение на десетилетия пристъпва плахо на световната сцена и дълги години се въздържаше да изпраща войници в чужбина.

Книгата, първата по рода си от десетилетие, предвижда бъдещ съюз за отбрана от европейски страни – възраждане на идея от 50-те години на XX век, отхвърляна от Франция по това време, докато Европа нервно следи Русия и се опитва да преживее шока от „Брекзит”-а.

Германия все повече се разглежда като ключов играч в Европа”, се отбелязва в проектодокумента, видян от „Франс прес”. В книгата се допълва, че Германия е отговорна активно да помага в оформянето на световния ред, а също така страната е подготвена да поеме отговорност и да помага в настоящите и бъдещите предизвикателства в областта на сигурността и хуманитарните проблеми.

Преди документа Германия е разглеждана като „Голямата Швейцария” – просперираща и търсеща неутралитет. През 1994 година Върховният съд на Германия позволи държавата да участва в многонационални мирни мисии.

Според плановете армията на Германия ще бъде попълнена с близо 20 хиляди военнослужещи през следващите седем години.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини