От х:

Днес в x:

„Солар импулс-2” отлетя от Севиля за Кайро

Захранваният от слънчеви батерии „Солар импулс-2” отлетя от Севиля, Испания, за египетската столица Кайро тази сутрин, съобщават световни агенции.

Очаква се това да е последният полет на Андре Боршберг от първата околосветска обиколка със самолет, задвижван от възобновяеми източници.

Самолетът излетя в 8 часа местно време. Той ще пресече Средиземно море и ще премине през въздушното пространство на Тунис, Алжир, Малта, Италия, Гърция и накрая ще кацне в Египет.

Разстоянието от 4 хиляди километра ще бъде взето за 50 часа и 30 минути. Това е 16-ият тур в обиколката.  Именно в Кайро швейцарецът Бертран Пикард – другият пилот на самолета, излиза с идеята за „Солар импулс” преди 17 години.

След Кайро самолетът ще предприеме последния тур от обиколката, връщайки се в Абу Даби.

Самолетът започна околосветската обиколка през март 2015 година от Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Оттам той спря в Оман, Мианмар, Китай, Япония, Хаваи, на няколко места в САЩ и Севиля. Целта на приключението е да се насърчи използването на чиста енергия и духът на иновациите.

По време на околосветската обиколка от 35 хиляди километра той ще кацнена около 20 места.

Полетът над Тихия океан беше най-рискованата част от обиколката, тъй като нямаше места за извънредно кацане.

Самолетът е захранван от повече от 17 хиляди соларни клетки, разположени по дългите 72 метра крила. Благодарение на иновативния дизайн самолетът, изработен предимно с карбонови нишки, тежи само 2,3 тона - под 1% от масата на самолета A380.

"Солар импулс-2" се движи със скорост между 50 и 100 километра в час.

Той е наследник на Solar Impulse, който извърши 26-часов полет през 2010 година, доказвайки възможностите си да съхранява достатъчно енергия дори за летене и през нощта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини