От х:

Днес в x:

-5 °C

Как магистрала „Марица“ глътна 51 млн.лв. само за месец

Изображение 1 от 2

  51 343 630 лева са похарчени само за 32 дни за укрепване на новата магистрала „Марица“ и за строеж на отводнителни съоръжения.

  Строителството на ЛОТ 1 на магистралата от Оризово до Димитровград (участък от точно 31 км) започва през август 2011 година и приключва октомври 2015 година.

  Договорът за строителство е сключен с италианския консорциум „Кооператива Муратория Чементисти – Чи Ем Чи Ди, Равена“ и за сумата от 159 755 613 лв. те трябва да построят магистралата.

  Докато машините на италианците строят магистралата обаче, се появява втори договор за допълнителни строителни работи в същия участък - на ЛОТ 1 от „Марица“.

  Агенцията за Пътна инфраструктура (АПИ) обявява обществена поръчка за нов договор за допълнително строителство и през юли месец българската фирма „Пътища Пловдив“ поема довършителните работи.

  В договора пише, че заради дъждовете са се появили свличания и окосите на магистралата трябва да бъдат укрепени, също така, че е нужно стабилизиране на теренната основа и тя трябва да бъде защитена, необходимо е и построяване на отводнителен канал, пресичащ трасето. Договорът е за 32 дни на сензационната цена от 51 млн. лв.

  Ако за 4 години за превръщането на черен път в магистрала и за строеж на 22 големи съоръжения на нея (както пише в проекта - 4 моста, 10 надлеза и 8 селскостопански подлеза) са изхарчени 153 милиона лева, как е възможно само за месец за укрепване на окоси и строеж на 1 съоръжение да са изхрачени 51 млн. лв.? Оказва се възможно и при това парите са усвоени и похарчени само в рамките на 32 дни. Сметката показва, че всеки ден са отивали близо 2 милиона лева само за укрепване на магистрала „Марица“.

  Също така, според здравия разум е нормално, ако е имало нужда от допълнително укрепване, то да се извърши от фирмата, която е строител на обекта. Обратно на здравия разум обаче АПИ дава работата на фирма „Пътища Пловдив“. Така се оказва, че двете фирми заедно са строили магистрала „Марица“.

  „Трите подобекта са на различни места по трасето на магистралата. Те се изпълняват независимо от един от друг и от основния обект – лот 1 от АМ „Марица“. Необходимостта от допълнителните строителни дейности възникна вследствие на падналите обилни валежи по време на строителството и различията между геоложките проучвания в проекта на лот 1 и установените на място видове скали“, обясниха за OFFNews мотивите си да дадат на друга фирма поръчката за магистралата от АПИ.

  За подробности около строителството опитахме да се свържем с фирмата-изпълнител „Чи ем чи Равена“, чийто телефонен номер е оставен на сайта на АПИ, за да попитаме защо не са укрепили те магистралата, но се оказа, че даденият телефон не съществува. Тази фирма е нова за българските магистрали и досега не е строила други пътища у нас.

  От Агенция "Пътища" изясниха също, че допълнителният договор е, „за да се гарантира устойчивостта на проекта и за целта е проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки за извършване на стабилизиране на теренната основа под насипите, укрепване на откосите на изкопа, проектиране и изграждане на съоръжения, осигуряващи преминаването на отводнителен канал, пресичащ трасето на АМ „Марица“ при км 26+070, на стойност 51 343 360.80 лв. с ДДС.

  Откритата процедура е спечелена от „Пътища Пловдив“ от общо четирима участници в тръжната процедура. А критерият за оценка на предложенията е икономически най-изгодна оферта.“ Подобни процедури били приложени и при Лот 2 на „Марица“, както и на „Тракия“ заради стари геоложки и хидроложки проучвания, изготвени с проектите за изграждането на магистралите.

  Искане за разследване на строежа на ЛОТ 1 на магистрала „Марица“ обаче вече има и в прокуратурата.

  От главния прокурор Сотир Цацаров се иска да разследва именно допълнителния договор за укрепване на магистралата, който изглежда съмнителен заради голямата сума, която е изразходвана за толкова кратко време и за толкова малко работа.

  Двамата депутати от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев искат прокуратурата да разследва и параметрите на сделката – има ли чертежи и проект и какви са цените на видовете материали, с които е укрепвана магистралата.

  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Но
   нов гост
   30 0
   13:46, 11 юли 2016
   Вече присвояваме на едро,нема лабаво.
   • По
    Порчо
    8 0
    21:01, 11 юли 2016
    Пичове, идват избори. Трябват здрави пари за да могат се купят.
  • 2
   Н
   Н
   37 0
   13:51, 11 юли 2016
   А пътя Димитровград-Хасково /по натоварен от магистрала Марица/ - 11км, АПИ не може да го асфалтира 20 години! Плащаме винетки, но за какво??!!
   • Се
    СЕЛЕНЖЕР
    9 0
    20:51, 11 юли 2016
    Как за какво,ами да угояваме поредните прасета от парламента и правителството...
  • 3
   Ку
   кум лисан
   14 0
   14:56, 11 юли 2016
   През 2015 г имаше проект за реновиране на пътя от възел "Ст. Загора" на АМ "Тракия" до възел "Птицекомбинат" Хасково, но и досега не виждам някакво действие по пътя, освен няколко кръпки...
  • 4
   Ни
   нищо ново
   19 0
   15:56, 11 юли 2016
   По-лошото е, че макар тези милиони да са потънали в нечий джобове, самата магистрала така и не е направена, 10 пъти я затварят в рамките на няма и година, и пропадания и свличания има бол. Дефакто, целта за отпуснатите 51 милиона, не е постигната......или с други думи в прав текст, парите все едно са си откраднати.....при това легално.
  • 5
   До
   Дон ТИТО
   15 0
   16:08, 11 юли 2016
   Пътя Хасково -Димград е строен по времето на Т.Живков,така че 20г. са малко.А свинетките и съдът го каза ама не...
  • 6
   Въ
   въх
   18 0
   16:41, 11 юли 2016
   Те затова ги строят нескопосано да могат после да ремонтират безкрай и да цоцат и лапат
  • 7
   По
   Порчо
   15 -2
   20:28, 11 юли 2016
   Така е в държавата на **** *******, Цецо Крадецо, цар Киро и Азис певеца!
  • 8
   Ха
   Хасвалта
   7 0
   09:25, 12 юли 2016
   Вчера пътувах за София и каква беше голямата ми изненада че само след 1-2 месеца на ремонтираният участък над р.Банска има пак огромно пропадане,а между другото още няма и година от откриването и.А не ми се мисли какво ще остане от нея след 5г.
  • 9
   Ку
   Култура ми Янко!
   6 0
   09:55, 12 юли 2016
   На такъв народ, това му се пада! Тука си седим и си пишем, всички всичко знаем..., и те така!Керванът си върви, кучето си .... управляващите ни крадът, е***ът, ние си пишем!
   В ТОВА ЧИСЛО И АЗ!

  Хороскоп за 02.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
  02 дек 2020
  Последни новини