От х:

Днес в x:

Водоросли за гориво?

Много учени са убедени, че един ден водораслите ще станат евтино гориво за автомобилите и самолетите, съобщи Асошиейтед прес.
От групировката за индустриални изследвания Cleantech обявиха, че вече са събрани около 180 милиона долара, които ще бъдат използвани в преследването на тази цел. В някои институти са създадени центрове за изследвания върху водораслите.

Убеден съм, че използването на водорасли ще донесе очакваните резултати, но е нужен различен подход, заяви милиардерът от Силиконовата долина Винод Хосла, съосновател на "Сън Майкросистъмс". Водорослите притежават нужния потенциал да се съревновават с фосилните горива, но е необходим изследователски пробив, за да се намалят разходите, допълни той.

Интересът в тази област не е намалял. Изследователи разработиха пътища за оптимизиране на растежа на водораслите и намаляване на разходите, включително чрез растеж на тъмно. "Можем да отгледаме водорасли. Това бе демонстрирано, но разходите засега са високи", заяви Ал Дарзинс, мениджър в Националния биоенергиен център на Националната лаборатория за възобновяема енергия в Голдън, Колорадо.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини