От х:

Днес в x:

Разграничиха 9 вида пияници

Според любопитно изследване по поръчка на британското Министерство на здравеопазването, пристрастените към бутилката в обществото се делят на 9 типа, според причините, поради които посягат към чашката, съобщава британското издание The Telegraph.

Получената от изследването информация ще послужи за създаването на по-ефективни програми за терапия на алкохолиците, намиращи се на държавно лечение във Великобритания, където според държавната статистика ежегодно за лечение и рехабилитация на пристрастените към алкохола отиват 2,7 млрд. паунда ($ 4,924 млрд.).

Според психолози и социолози, сред пияниците могат да бъдат откроени ясно следните 9 типа:

- Алкохолик-конформист ("Conformist drinkers"). С помощта на алкохола задоволява нуждата си за принадлежност към дадена структура, тясно свързана с живота му. Тези пиячи са предимно мъже на възраст 45-59 години, хора на ръчния труд, чиновници или духовници.

- Алкохолик от скука ("Boredom drinkers"). Пият, за да мине времето, търсейки стимули, за да разсеят монотонността на ежедневието. Алкохолът им помага да намерят спокойствие, облекчение или сигурност.

- Антистрес-алкохолик ("De-stress drinkers"). Пие само в крайни случаи, за да "успокои нещата" и да си възвърне контрола върху събитията в живота си. Става пияница, когато стресиращите и неблагоприятни ситуации започнат да се повтарят ежедневно. Характерен както за мъжете, така и за жените от средната класа.

- Алкохолик-невротик ("Depressed drinkers"). Може да е на всякаква възраст, пол или социално-икономическа група. Към бутилката ги влече подтиснатостта и необходимостта от психологически комфорт и чувство за безопасност.

- Алкохолик от солидарност ("Community drinkers"). Среща се най-често сред мъжете и жените, които имат нуждата да са част от колектива в големи и шумни компании.

- Алкохолик-хедонист ("Hedonistic drinkers"). Пие с наслаждение, за да си създаде някакъв стимул, за да разбие границите на общоприетото, да открие ново усещания и да натрупа нови впечатления, да е оригинален и да изпъкне сред тълпата. Най-срещан сред разведените с порастнали вече деца.

- Алкохолик-мачо ("Macho drinkers"). Прекарва почти цялото си свободно време по барове и кръчми и е убеден, че алкохолът го прави оригинален и неотразим. Мъже на всякакви възрасти, които искат да изпъкнат и търсят признание.

- Алкохолик-професионалист ("Border dependents"). Смята кръчмата за свой втори дом, където ходи сутрин, през деня, вечерта, в работен ден и през уикенда. Пие много, бързо и често.

- Алкохолик по неволя ("Re-bonding drinkers") пие по принуда, за да поддържа връзка с важни за него хора, които вероятно се отнасят към някоя от горните групи.

Общоизвестно е, че степента на вредите, които алкохолът нанася на организма, зависи от вида на спиртните напитки и от расовите особености на пиещия. Така например, по данни на Световната здравна организация (WHO), жителите на Финландия, Великобритания, Канада и др., които по традиция наблягат на твърдия алкохол, страдат 8-12 пъти повече от сърдечносъдови заболявания, отколко например тези във Франция, където на почит са сухите вина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини