От х:

Днес в x:

Какво да правим с "враговете" в хладилника

Много храни, тип „бърза закуска", насищат децата с много калории, но не съдържат ценни микроелементи. Махнете колата, лимонадата и други захарни и газирани напитки от списъка за пазаруване. Вместо това в хладилника поддържайте сокове и ги смесвайте с минерална вода, за да получите освежаваща напитка. Дайте добър пример, като отбягвате храни с много мазнини и малко витамини.

Пресни плодове: храна от природата, пресните плодове са богати на витамини и изключително подходящи за развивашия се организъм. Уверете се, че разполагате с достатъчно количество сезонни плодове в дома си през цялата година. Проверявайте свежестта на плодовете и зеленчуците: дългите периоди на съхранение и транспорт намаляват нивата на микроелементи в тях. Окуражавайте детето си да си обели банан, да разреже портокал или да изяде ябълка, когато си пожелае.

Внимавайте за скрити калории: много продукти, като например майонеза, кисело мляко и сладолед се рекламират като храни „с ниско съдържание на мазнини", но съдържат почти същите количества калории, както и пълномаслените продукти. Това се дължи на високите нива на захар и други въглехидрати в тях. Проверете реалните калории в тези продукти и обяснете на детето си здравословните проблеми, свързани с наднорменото тегло.
Бъдете спокойни: в различни етапи на детството, храната става средство за изразяване на независимост. При прохождащите деца, но и в пред-тийнейджърска възраст недостатъчното хранене или преяждането могат да бъдат израз на опит за надмощие над родителя/те. Старайте се да не реагирате емоционално.
Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини