От х:

Днес в x:

Фермери блокират Шипка с ”камъни и дървье”*

Над 1000 млекопроизводители от цялата страна ще блокират Шипка в четвъртък, след като стана ясно, че Европейската комисия бави исканите от тях субсидии.

Проходът ще бъде затворен от 12 часа, въпреки че няма разрешение за това, съобщи за Дарик радио председателят на старозагорското „Сдружение на млекопроизводителите" Танчо Колев. Блокадата ще продължи, докато „някой от управляващите не дойде да преговаря с нас", поясни той.
В гражданското неподчинение ще се включат недоволни фермери от Северна и Южна България. Те продължават да настояват да им бъдат изплатени обещаните 60 млн. лева целогодишна субсидия за литър качествено мляко. До момента в сметките ни са постъпили по 6 стотинки за месец март и април.

"Надяваме се до сряда да ни бъдат изплатени останалите пари, ако не, проходът Шипка ще бъде блокиран с камъни и дърва, заканиха се неволоните собственици.

В декларация на Националната асоциация по рибарство и аквакултури в България заявиха, че рибопроизводителите ще подкрепят протеста на фермерите на Шипка. Те настояват да се изравнят икономическите условия и конкурентната среда на земеделските и рибопроизводителите у нас с тези в страните-членки на ЕС и особено на южните ни съседи. Това би станало с изравняване на ДДС за хранителните продукти.

*"И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье; дружините наши, оплискани с кърви, пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред, всякой гледа само да бъде напред".
Из "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини