От х:

Днес в x:

ФАЦ: Шамар за 500 млн. евро

България се страхува от доклада на ЕК и има пълно основание за това - пише днес германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Публикацията излиза под заглавие "Шамар за 500 млн. евро".

Кореспондентът на вестника в Белград Михаел Мартенс пише, че няма аргументи в подкрепа на версията за положителна оценка от страна на Брюксел, особено след доклада на службата за борба с измамите ОЛАФ за злоупотреби с европейски средства.

В него се говори за това, че влиятелни сили в българското правителство или администрация нямат никакъв интерес от това, да бъдат наказани хора от обкръжението на бизнесмените Николов и Стойков, разследвани за систематични измами с европейски средства за милиони евро по програмата за подпомагане на земеделието САПАРД.

Марио Николов и Людмил Стойков спадат към онзи кръг от бизнесмени в България, които вървят задължително в комплект с определението "съмнителни". Което ще рече, че са натрупали богатството си не чрез ранно ставане сутрин, тежък труд или железни икономии.

Според службата ОЛАФ в случая става дума за чисто криминална структура от повече от 50 български и чужди фирми, близки до правителството и най-вече до президента Георги Първанов, който в статията е определен като скритият председател на БСП.

В България не е новина, че БСП поддържа тесни контакти със съмнителни бизнесмени, пише вестникът, защото това е така още от първите години след промените, когато т.нар. "червени мобифони" всъщност бяха реалната сила в страната.

На доклада на ОЛАФ българското правителство реагира остро и вътрешният министър Михаил Миков заяви, че систематизираните данни и факти от службата ОЛАФ не били нови и отдавна били известни на правосъдните власти. Той обаче не каза, какво променя това обстоятелство в случая.

Премиерът Сергей Станишев декларира, че правителството му не разпъвало политически чадър над никого и че и във всички страни от ЕС имало трудности с усвояването на европейските помощи.

Наскоро вестник "Стандарт" написа, че България ще получи шамар за 500 млн. евро. Такъв шамар наистина е болезнен. Но той няма да бъде усетен от тези, за които е предназначен, завършва публикацията във ФАЦ.



Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини