От х:

Днес в x:

Китайски учени използват енергията на мълниите

Китайски учени са разработили технология за използване на енергията на мълниите за научни и промишлени цели, съобщи сайтът china.org.

Це Сюшу, сътрудник на Института за атмосферна физика, твърди, че новата разработка ще позволи да се улавят мълниите във въздуха и да се пренасочат в колектори на Земята, за да се използват за изследвания и промишлени цели.

Мълниите ще се ловят с помощта на снабдени със специални гръмоотводи ракети, които ще се изстрелват в центъра на буреносни облаци. Ракетите YL-1 трябва да полетят няколко минути преди удара на мълния.

Изпитания са показали, че точността на изстрелванията е 70%. Енергията на мълниите, както и получаваните електромагнитни лъчи, ще намерят приложение в генното модифициране в селското стопанство, а също в производство на полупроводници, съобщи РИА "Новости".

Освен това новата технология ще позволи значително да се намалят щетите по време на буря, причинени от мълнии. По статистика в КНР от удар на мълнии всяка година загиват около 1000 души. Икономическите щети възлизат на 143 милиона долара годишно.

Изследователите се опитват да намерят начини за използването на мълниите и в енергетиката. По данни на учените един разряд на мълния произвежда милиарди киловата електричество. По целия свят всяка секунда падат по 100 мълнии. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини