От х:

Днес в x:

16 °C

В античността край Хасково са правели виагра

Стривалка с форма на водоплаваща птица, вероятно използвана за стриване на любовни билки, бе сред предметите, които показа днес археологът Ирко Петров от хасковския исторически музей. Артефактите са част от заловените преди няколко месеца на ГКПП Капитан Андреево при опит за нелегално изнасяне от страната находки. Те бяха дадени за експертиза на музея. Формата на стривалката подсказва, че е имала ритуално предназначение, а главата на лебед – че е използвана за стриване на любовни билки, каза археологът и допълни, че това все пак е доста свободно тълкуване.

В заловената колекция има две дузини монети – антични, римски, средновековни, както и два уникални римски свещника-часовници. Ирко Петров призна, че за пръв път вижда подобни. Той обясни, че римляните са използвали свещниците за измерване на времето, като втопявали в свещите метални топчета. При топенето на восъка топчето падало и по специален улей падало в малка паничка под свещника, при което издавало звън и с него отмервало изтичането на един или няколко часа. Подобни "будилници" са били използвани предимно при смяната на караула, но и в бита на римляните, обясни Ирко Петров.Малка статуетка на Венера също бе сред заловените римски предмети. Излята от бронз, тя е със счупена поставка, вероятно иманярите са искали да видят дали в кухата й вътрешност няма скрито нещо, обясни археологът. На аукционите подобни артефакти се търгуват скъпо, трудно е да се определи цената им. Но на търговете обикновено тръгват от 800 – 1000 евро, допълни Ирко Петров.

Уникална огърлица от спондилус – малки миди, също бе сред показаните предмети. Уникалното в нея е, че е на 8 000 години. Праисторически център за производство на подобни украшения археолозите открили преди години край хасковското село Орлово. Там били намерени заготовки, готови изделия, както и изхвърлени и "бракувани" накити. Там се е намирало праисторическо селище, по-късно попаднало под пластовете от римско време, обясни археологът.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини