От х:

Днес в x:

В античността край Хасково са правели виагра

Стривалка с форма на водоплаваща птица, вероятно използвана за стриване на любовни билки, бе сред предметите, които показа днес археологът Ирко Петров от хасковския исторически музей. Артефактите са част от заловените преди няколко месеца на ГКПП Капитан Андреево при опит за нелегално изнасяне от страната находки. Те бяха дадени за експертиза на музея. Формата на стривалката подсказва, че е имала ритуално предназначение, а главата на лебед – че е използвана за стриване на любовни билки, каза археологът и допълни, че това все пак е доста свободно тълкуване.

В заловената колекция има две дузини монети – антични, римски, средновековни, както и два уникални римски свещника-часовници. Ирко Петров призна, че за пръв път вижда подобни. Той обясни, че римляните са използвали свещниците за измерване на времето, като втопявали в свещите метални топчета. При топенето на восъка топчето падало и по специален улей падало в малка паничка под свещника, при което издавало звън и с него отмервало изтичането на един или няколко часа. Подобни "будилници" са били използвани предимно при смяната на караула, но и в бита на римляните, обясни Ирко Петров.



Малка статуетка на Венера също бе сред заловените римски предмети. Излята от бронз, тя е със счупена поставка, вероятно иманярите са искали да видят дали в кухата й вътрешност няма скрито нещо, обясни археологът. На аукционите подобни артефакти се търгуват скъпо, трудно е да се определи цената им. Но на търговете обикновено тръгват от 800 – 1000 евро, допълни Ирко Петров.

Уникална огърлица от спондилус – малки миди, също бе сред показаните предмети. Уникалното в нея е, че е на 8 000 години. Праисторически център за производство на подобни украшения археолозите открили преди години край хасковското село Орлово. Там били намерени заготовки, готови изделия, както и изхвърлени и "бракувани" накити. Там се е намирало праисторическо селище, по-късно попаднало под пластовете от римско време, обясни археологът.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини