От х:

Днес в x:

Какви археологически открития да очакваме през 2019

1400 плочки от изгубен иракски град, огромна кухина във Великата пирамида и украсени великденски яйца, принадлежали на Руското кралско семейство, са част от археологическите открития, на които ни предстои да станем свидетели през 2019.

Кухина в Хеопсовата пирамида

През 2019 вероятно ще разберем повече за огромната кухина над така наречената главна галерия във Великата пирамида в Гиза – пасаж, водещ до саркофага на фараона Хеопс. Кухината е дълга над 30 метра. Археолози забелязаха празното пространство през 2017, но все още не е ясно дали то представлява затворен строителен коридор, скрита погребална камера или серия от по-малки камери.

Кухината е открита с помощта на миниатюрните космически частици мюони. Тези частици се формират когато космически лъчи си взаимодействат с горната част от земната атмосфера, те могат да преминат през скали, но в процеса губят енергията си и се разпадат. Измервайки броя на мюоните, преминаващи през обект от определена посока, изследователите успяват да определят плътността на обекта или наличието на кухина.

По-нататъшните тестове с мюони, които се провеждат в момента, може да разкрият повече за кухината. Първите резултати трябва да се появят през тази година.

Нова пещера до Кумран

През 2019 може да станем свидетели на откриването на нова пещера до Кумран, която е възможно да съдържа свитъци. Кумран е мястото, на което свитъците от Мъртво море са били заровени в близки пещери. Свитъците от Мъртво море съдържат фрагменти от 900 текста и са открити в 12 пещери. Учени вярват, че свитъците са написани от сектата Есеи. Част от пещерите бяха открити през 2017 и 2018, още една може да се появи през новата година.

Огромен брой плочки от изгубен град в Ирак

През 2019 в САЩ може да се появат близо 1400 плочки от изгубения град Ирисагриг. Те ще бъдат открити в частна колекция, собственост на човек, който иска да запази анонимност.

През 2018 стана ясно, че откраднатите артефакти са били иззети от веригата Хоби Лоби, включително 200 клинописни плочки от изгубения град Ирисагриг в Ирак.

Плочки от Ирисагриг се появяват из пазарите за антикварни стоки от близо 2 десетилетия. Макар иманярите да са запознати с местополжението на изгубения град, то не е известно на археолозите. От появилите се до момента плочки става ясно, че градът е процъфтявал до преди 4 000 години. Възможно е, част от новите плочки да подскажат на археолозите как да открият Ирисагриг.

Изгубените великденски яйца на руските царе

Между 1885 и 1916 компанията Фаберже изработила 50 богато украсени великденски яйца за руското кралско семейство. След Руската революция през 1917 част от тези яйца изчезнали.

През 2017 бяха разкрити документи, според които огромен брой произведения на изкуството и артефакти са били изпратени от Съветския съюз и Турция до Ню Орлиънс през 1991 и 1992. Общата стойност на двете доставки била 164 милиона долара, което се равнява на днешни 285 милиона долара. Макар от документите да не става ясно, какво точно са съдържали двете пратки, възможно е едно от липсващите великденски яйца да е било изпратено в САЩ. От години се носят слухове, че част от яйцата са попаднали в частни колекции в Америка.

Папирусите на Хеопс

През 2013 археолози откриха папируси от преди 4 500 години от времето на Хеопс – фараонът построил Великата пирамида. Изследване върху папирусите разкри, че съдържат нещо като дневник на надзирателя Мерер, който ръководел екипа, изпълняващ задачи, свързани с изграждането на Хеопсовата пирамида и други строителни проекти в Египет.

До момента е дешифрирана и анализирана само част от дневника, като резултатите дават информация за древно пристанище близо до Великата пирамида и за транспортирането на строителен материал от Тура до пирамидата.

Източник: livescience.com


 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини