От х:

Днес в x:

Смърт при търсене на древни съкровища

Невнимателен китайски "черен археолог" загина в опит да изследва гробница от епохата на Ляо (10-12 век) във вътрешността на Монголия. Полицията съобщава, че иманярът бил затрупан от срутване на покрива.Неговото име било Цюан, а шестима негови другари безуспешно се опитвали да го измъкнат от руините.По ирония на съдбата злополучната гробница се оказала празна, тя вече била ограбена от други търсачи на съкровища, съобщава France Presse.

Информационната ангенция отбелязва, че интересът към китайското изкуство на международните аукциони значително се е повишил, което води и до увеличаване на незаконните разкопки в Китай.

Държавата Ляо, населена с представители на древни монголски племена, е просъществувала от 907 до 1125 година. През 20 век са открити гробници, принадлежели на управляващия елит, пълни с интересен и скъп погребален инвентар, като златни маски, ювелирни украшения и други предмети на изкуството. Една от най-богатите гробници е принадлежала на принцеса Чен, живяла в началото на 11 век.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини