От х:

Днес в x:

Обявяват лекарската стачка на 8 юни?

На национално съвещание на Българския лекарски съюз в Пловдив на 7 и 8 юни ще обявим начините на протест в цялата страна, обяви днес в Хасково шефът БЛС д-р Андрей Кехайов. Той не изключи и обявяването на национална лекарска стачка.

37 процента от лекарите са напуснали системата на здравеопазването през последните 15 години, изнесе данни д-р Кехайов и допълни, че за една година страната напускат повече медицински работници, отколкото са студентите по медицина, които се дипломират във всички висши учебни заведения в България. Последни сме в Европа по финансиране на здравеопазването, както и по дял от брутния вътрешен продукт, отделян за здраве. За 2008 г. отново са предвидени едва 4. 2 процента от БВП за здравеопазване, каза още д-р Кехайов.

На пресконференцията в зала "Хасково" присъстваха и председателят на съюза на фармацевтите в България Борислав Ненчев, както и шефът на пациентската асоциация Пламен Таушанов. Те се присъединиха към думите на д-р Андрей Кехайов, че правителството имитира реформи и че промените в законите се правят заради лични и корпоративни интереси.

Европейският съюз е приел още през 2002 година списък с 14 права на пациентите. В България от тях се спазват реално едно две, заяви Пламен Таушанов. Той допълни, че се надява до края на юни да бъде приет дългоочакваният закон за правата на пациентите.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини