От х:

Днес в x:

Скоро влизаме в челната десетка по скъп бензин

Консултантската компания AIRINC публикува сравнителни данни за цените на бензина през март т.г. в редица страни по света и се оказва, че не сме далече от 10-те държави с най-скъпо гориво. Това пише в новия си брой столичният вестник "Фактор".

За България приблизителната цена за галон е около 7,20 щатски долара. Последна по скъп бензин в челната десетка е Белгия с 8,22 долара за галон. Пред нея с малка преднина са Исландия, Монако, Холандия, Великобритания. Начело е Сиера Леоне с астрономическите дори за нас българите 18,42 долара за галон.

Защо се стигна и до рязкото и очертаващо се трайно поскъпване на дизела? Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията Петкан Илиев възможно е скокът да се дължи не само на сезонния фактор, т.е. на настъпването на пролетта, когато нараства търсенето на този вид гориво за селското стопанство.

Напълно възможно е това да е съгласувана практика на монополиста производител и държавата.

Например експерти от Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ) са изчислили, че всяко допълнително повишаване на данъците върху горивата с 10 цента за литър ще вкара допълнително в българската държавна хазна 386 млн. долара.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини