От х:

Днес в x:

Свят без петрол

Цената на петрола скача от рекорд към рекорд. Въпреки това възможността на концерните да извличат суровината от земята намалява. Не наближава ли края на ерата на фосилните горива? Експерти са обяснили за SPIEGEL как би изглеждал един свят без петрол и какво това ще донесе на хората в най-важните сфери: жилища, транспорт, консумация, политика.
Конкретен повод за тези размисли дава едно ново изследване на Energy Watch Group, което се различава значително от „класическите" пазарни прогнози. Учените от тази независима организация са установили, че добивът на нефт в света днес вече е тръгнал надолу, без да се влияе от ръста в търсенето. Мрачната прогноза е, че до 2030 г. производството на петрол ще спадне с повече от половина. Спрямо успокоителните прогнози на МЕА, Energy Watch Group предвижда три пъти по-нисък добив на петрол в света през 2030 г.

Естествено е да има остра критика срещу Energy Watch Group да не вкарват в паника пазара. Големите петролни концерни предполагат, че добивът даже ще се увеличи - но само ако цените останат високи. Само при скъп петрол новите сондажи си заслужават.

Само че за учудване вчера в подкрепа на независимите учени дойде една прогноза на МЕА. Международната енергийна асоциация доскоро бе много консервативна в оценките си и най-често следваше прогнозите на концерните. Сега обаче от МЕА посочват, че в кратък период предлагането на петрол може да се коригира надолу (въпреки че в дългосрочен план от МЕА предвиждат значително увеличение). Разминаването в прогнозите може да се види от таблицата.

По-важният от цифрите въпрос гласи: Как ще се отрази върху живота на хората тенденцията, предсказана от Energy Watch Group? Разсъждаваме заедно с авторите на Spiegel.

Отопление. Топлото в бъдеще ще е лукс. Много семейства ще отопляват само една стая в жилището си, предвижда специалист по енергийна ефективност. В момента разходите общо за жилища, вода, електроенергия и битови нужди формират 12.5% от разходите на българското домакинство - може да се очаква, че този дял ще нарасне заедно с цените на електроенергията, газа и мазута.

В резултат на това домакинствата ще се пренасочват към други форми на енергия. Природният газ не е особена алтернатива, тъй като поскъпва успоредно с петрола. Дървата също надали ще решат проблема - от една страна това ще взриви цената на отоплението, от друга българските гори вече не са толкова гъсти.

Бъдещето принадлежи на топлинните помпи. Базовата енергия за тези инсталации осигурява соларен колектор, като на тази основа само с малко допълнително електричество в помещенията може да се поддържа приятна температура. В момента топлинната помпа струва около 10,000 евро, при засилено търсене обаче в бъдеще може да поскъпне двойно. Но алтернатива няма - петролът ще става още по-скъп. Японският производител Daikin вече предлага топлинни помпи „за народа".

Жилища. Наемите ще се вдигнат. Страничните разходи ще нарастват с всяка изминала година. Ще се бръкнат и наемодателите, тъй като те ще трябва да осигурят енергийната ефективност на жилищата - независимо дали заради натиска на държавата, или защото пазарът го изисква. Не- санираните стари жилища в бъдеще изобщо няма да могат да се отдават под наем, считат специалисти от фирма за енергийна ефективност.

В жилищния сектор се задава „бум на изолациите", което обаче няма да струва никак евтино. Цените на изолационните материали вече са нараснали значително. Освен това квалифицирани работници се намират все по-трудно.

Транспорт. Автомобилът като член на семейството - тази нагласа в скоро време ще се промени. Няма да са много тези хора, които в бъдеще ще могат да си позволят собствен автомобил. Все повече употребявани автомобили ще се продават заради непосилно високите цени на бензина (ако има кой да купува). Ще се увеличат пътниците по автобусите и влаковете.

Секторът на обществения транспорт може да се увеличи чувствително, но дори и железницата ще трябва значително да повиши цената на билетите.

Много работници ще спрат ежедневните си трудови миграции и ще се преместят на работа близо до своя дом. Ще има много премествания - това също може да доведе до повишаване на наемите на жилищата в градовете. Тези, които все още могат да си позволят автомобил, ще трябва да се прехвърлят върху малолитражки. Евентуално войната на високите скорости по пътищата най-сетне ще престане.

Най-накрая, когато автомобилът стане твърде скъп за всички хора, производителите ще пуснат на пазара возила с алтернативни енергийни източници. Вече има множество концепции, твърди експерт. Най-висок е потенциалът на електромобилите.

Консумация. В момента българските домакинства харчат 6.7% от дохода си за транспорт (данни на НСИ за 2007 г.). Разходите по жилищата и транспорта ще се повишат чувствително, което автоматично намалява средствата, оставащи на разположение за другото. Досегашният стил на консумация със сигурност няма да може да се поддържа още дълго време.

„Всичко, което е пътувало по дълги пътища, ще стане по-скъпо" - коментира експерт. „В момента се ловят крабове в Северно море, консервират се в Тунис и накрая се продават в нашия супермаркет". В бъдеще подобна схема няма да е възможна.

Високата цена на петрола дава предимство на продуктите, които са произведени в региона. Изключително ще се засили регионалният стопански оборот. Това важи на първо място за хранителните стоки. Храните няма да са точно „евтини" за потребителя, но по сравнение с вноса от Египет ще имат несравнимо ценово предимство.

В крайна сметка потребителската кошница в бъдеще ще изглежда по-различно, отколкото днес. Ще можем да си позволяваме по-малко материални блага, но за сметка на това консумацията на нематериалното ще се увеличи, включително култура и образование.

В бъдеще няма да има екскурзии за почивните събота и неделя. И на далечните пътувания ще се сложи край. „Животът ни драстично ще се промени". Туристическата сфера и по-общо индустрията на свободното време ще е големият губещ. Потребителите ще трябва да си спестят този сектор, изправени пред поскъпването на наеми и енергия. Тоест „телевизия вместо кино, разходка из природата на близката околност вместо сърфинг". В бъдеще няма да останат много хотели и страноприемници. Това беше част първа.Искате ли да продължаваме да ви разказваме какво ще се случи после?
Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини