От х:

Днес в x:

Еколози дават караул в резерват заради пожари

Регионалната екоинспекция в Хасково засилва контрола по опазване на единствения резерват в региона - „Вълчи дол" с цел предотвратяването на пожари, съобщават от РИОСВ. В границите на територия е организирано специализирано наблюдение от експерти на екоинспекцията по утвърден график. Той включва и денонощни дежурства на служителите.
До 30 май ще бъде издадена заповед от директорът на РИОСВ – Хасково за забрана паленето на огън в района на резервата. С нея ще бъдат запознати Регионално управление по горите – Кърджали, Държавно лесничейство – Крумовград, Регионалното звено на национална служба противопожарна безопасност и защита на населението – Крумовград, както и всички жители на населени места в близост до защитената територия. За погасяване на огъня при възникнал пожар в границите на резервата са създадени две противопожарни депа, оборудвани със средства и материали за противопожарна защита.
Със заповед на министъра на околната среда и водите през 2008 година за пожароопасен сезон е обявен периодът от 15 април до 30 октомври. В заповедта са описани и задълженията на кметовете на съответните общини, в обхвата на които попадат защитените по закон територии. В случай на пожар те трябва да организират доброволни групи от местното население.
На нарушителите на заповедта ще се налагат глоби - за физически лица от 500 до 5 000 лева, а на юридически лица от 1 000 до 10 000 лева.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини