От х:

Днес в x:

Лидер или аутсайдер - заложено в мозъка

Американско изследване с магнитен резонанс доказа за първи път, че съществуват мозъчни процеси, свързани със социалния статут, съобщи в. "Дейли телеграф".

Това означава, че началниците и изпълнителите имат различна мозъчна активност. Тя може да обясни защо нископоставените хора са по-болни и умират по-рано от високопоставените.

Новото изследване на учени от американския Национален институт по психично здраве обяснява също защо различни наблюдения на примати - от държавни чиновници до маймуни в джунглата, показват, че колкото по-надолу в йерархията се стига, толкова по-високо е хроничното покачване на стресовите хормони. То пък води до повече заболяванията и по-голяма смъртност.

Американските учени установиха, че се активират различни области в мозъка, когато човек се изкачва или слиза по социалната стълбица, а дори и само като гледа хора, които възприема за по-вишестоящи или нискостоящи.

Предстоящото подобряване на социалното положение води до промени в мозъчния център на ценностите, приличащи на тези при печеленето на пари.

Понижаването на статута пък активира мрежа, която обработва емоционалната болка и неудовлетвореност. Тази мозъчна дейност е свързана с хормонални промени, които от своя страна влияят върху риска от заболявания.

За изследванията учените са създали изкуствена социална йерархия, в която 72 участници играели на компютър за пари. Те получавали статут, за който им казвали, че се основава на уменията им в играта.

Всъщност резултатите от играта били предварително определени. Апаратурата следяла мозъчната дейност и когато участниците гледали снимки на "по-добри" или "по-лоши" играчи.

Поведението и мозъчна активност на играчите силно се влияли от статута на хората на снимките, дори когато им казвали, че тези съперници нямат значение за резултата им. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини