От х:

Днес в x:

Бил Клинтън уличен във връзки с китайските власти

Американският вестник "Лос Анджелис Таймс" обвини бившия американски президент Бил Клинтън в сътрудничество с китайска интернет-компания, която помага на властите в Китай да преследват тибетски активисти.

Това съобщи сайтът lenta.ru.

Във връзка с неотдавнашния призив на кандидата за президентската номинация на Демократическата партия Хилъри Клинтън към президента Джордж Буш да бойкотира Олимпиадата в Пекин вестникът припомня, че нейният съпруг Бил Клинтън присъства на интернет-конференция в Китай.

През септември 2005г. Бил Клинтън беше сред участниците в интернет-среща в Китай, на която признесе реч. Мероприятието беше организирано от китайската интернет-компания Alibaba Inc., която отправи поканата за участие към Клинтън. Според информация на изданието за визитата си в Китай Клинтън не е получил стандартния хонорар /от 100 000 до 400 000 долара/, а дарение за своя благотворителен фонд. Сумата на дарението не е известна, но се твърди, че тя е преведена именно от Alibaba.

"Бившият президент на САЩ получи дарение от китайска компания, която осъществява цензура....Това е позор за САЩ", заявява за вестника Гари У, китайски дисидент, живущ понастоящем във Вашингтон.

Компанията Alibaba Inc. е собственик на китайския бизнес-портал Alibaba.com. Тя често е обвинявана, че помага на китайските власти да осъществяват цензура в интернет. В началото на март 2008г. на главната страница на портала беше публикуван призив за предаване на информация за издирвани от китайските власти тибетски активисти. Известно е също така, че 40% от акциите на Alibaba Inc. принадлежат на световната търсачка Yahoo.

Благотворителният фонд на Бил Клинтън William J. Clinton Foundation за последните 10 г. е събрал дарения на стойност над 500 млн. долара. Както отбелязва "Лос Анджелис Таймс" работата на фонда неведнъж е предизвиквала подозрения заради факта, че отказва да публикува информация за хората и организациите, които му даряват средства.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини