От х:

Днес в x:

Забраниха книга на Карла дел Понте

Федералният департамент по външните работи на Швейцария забрани на Карла дел Понте да представя книгата, която тя написа за пребиваването си на поста главен прокурор на Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия.


Презентация на мемоарите трябваше да се състои в неделя в Милано, но външното министерство на Швейцария изпрати на Карла дел Понте комюнике, с което изиска от нея „спешно завръщане в Буенос Айрес" – бившият главен прокурор от хагския трибунал от януари е посланик на Швейцария в Аржентина.


"Книгата съдържа изявления, несъвместими с длъжността на швейцарски дипломат", обяснява действията на министерството неговият представител Жан-Филип Женера, цитиран от AFP. Той не уточнява кои точно части от книгата на Дел Понте не се приемат от официален Берн. Според редица местни наблюдатели обаче може би става дума за "някои нюанси" в оценката на ситуацията на Балканите предвид това, че Швейцария официално призна независимостта на Косово, а швейцарският външен министър Мишлин Калми-Рей участва миналата седмица в церемонията по откриването на посолството на нейната страна в Прищина.


В автобиографичната си книга "Лов: аз и военните престъпници" Карла дел Понте описва подробности са работата си като главен прокурор на трибунала в Хага от август 1999 година до декември 2007-а. Тя разказва и за препятствията, които й се е налагало да преодолява при опитите да организира съдебно преследване на виновниците за военни престъпления по време на конфликта на Балканите през 90-те години.


Още преди излизането на книгата медии получиха части от мемоарите на основния обвинител на Слободан Милошевич за събитията през 1999 година в бивша Югославия. Тогава, по думите на Карла дел Понте, Освободителната армия на Косово, чиито лидери сега управляват новата независима държава, са търгували с органи на похитени сърби от анклава. В книгата си Дел Понте обвинява и премиера на Косово Хашим Тачи и неговия сподвижник – полевият командир и бивш премиер Рамуш Харадинай.


Трибуналът на ООН в Хага прецени, че няма достатъчно доказателства, за да осъди бившия косовски премиер Рамуш Харадинай по обвинение в убийства, мъчения и изнасилвания на сърби по време на войната в Косово. Според обвиненията престъпленията са били извършени от войници от бунтовническата Армия за освобождение на Косово. Харадинай беше освободен от отговорност за конспирация да изгони етническите сърби от Косово, за да присвои пълна власт за албанците в региона.
Така разкритията в мемоарите на бившия главен прокурор категорично противоречат на официалната позиция на Швейцария, която призна независимостта на Косово в края на март. По публикуваните вече откъси се вижда още, че Карла дел Понте хвърля сянка и над представителите на контингента на KFOR и на миротворческите мисии на ООН в бивша Югославия.
Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини