От х:

Днес в x:

Сбогом на вентилаторите? Нов охладител за CPU

Инженерите от Thorrn Micro Technologies разработиха нов охладител за процесори, който няма подвижни части, четири пъти по-малък е и е два пъти по-ефективен от стандартен вентилатор.

Охладителят RSD5 работи на принципа на движението на газове, причинено от отблъскването на йони от околността на високоволтов електрод (или така нареченото явление "corona wind"). В случая подаването на електрически ток към намотката на устройството води до възникване на голям брой йони, които изтикват молекулите въздух извън микросхемата. Учените са измислили начин, по който да управляват процесите, така че да направят отвода за топлия въздух максимално ефективен. Скоростта на въздушния поток, генериран от RSD5, е 2,4 м/с. За сравнение, при обикновените вентилатори тази стойност е около 0,7-1,7 м/с, съобщава Science Blog.

Разработеното средство за охлаждане успешно се справя с отвеждането на топлина от микросхема с мощност 25 вата, при все че активната зона на охлаждане е едва 15 на 15 мм. Учените предполагат, че в бъдеще този тип устройства ще се вграждат директно в микросхемите, вследствие на което вентилаторите ще останат в миналото.
Шест години са били нужни за създаването на охладителя. Устройството е представено от водещите разработчици Дан Шлиц и Вишол Сингъл на ежегодния симпозиум в сферата на термичните характеристики на полупроводниците в Сан Хосе, Калифорния.


Източник: computerworld

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини