От х:

Днес в x:

10 неща, които са измислени много по-рано, отколкото предполагате

Въпреки, че съвременната наука и медицина постигнаха голям напредък през последните десетилетия, много от първообразите на последните открития датират от много по-рано.

Ваксините например съществуват от стотици години - първата е създадена за лечение на едра шарка. Днес ваксините помагат да се контролират редица инфекциозни заболявания и са се превърнали в единственото най-голямо средство за изкореняването им.

1. Ваксините за първи път са разработени през 1796 година от Едуард Дженър, който търси начин за лечение на едра шарка. Едуард Дженър печели признание в медицинските среди, но нито една стотинка за откритието си.

2. Първата батерия е изобретена през 1800 година от Алесандро Волта. Първоначално Волта нарича устройството "изкуствен електрически орган", в отговор на преобладаващата по онова време теория, че животинската тъкан е необходима за проводимостта. Вместо това той използва подредени метални дискове и парцали, напоени със саламура, за провеждането на ток.

3. Малко след като Александър Греъм Бел представя своя новооткрит телефон, германският чиновник Емил Берлинер разбира, че предавателят на устройството е доста слабо. И така, само с основни познания по електроенергия, Берлинер се заема да разработи така наречения свободен контакт-предавател, който усилва шума, идващ от съществуващия модел на Бел. American Bell Telephone Company е толкова впечатлена от работата на Берлинер, че го наема като сътрудник.

4. Жозефин Гарис Кохран изобретява съдомиялната машина през 1886г. Няколко дни след Коледа през 1886 г. тя подава заявка за патент в патентното ведомство в САЩ. По-късно създава компания за производството на миялни машини, която е носела името Kitchenaid.

5. Изобретателят от Ню Йорк, Джеси Рено проектира първите подвижни стъбли през 1892г. Първият ескалатор е заработил в сграда на Кони Айлънд в емблематичния американски град. След което изобретението бързо облагодетелства миньорите и работниците във фабриките.

6. Първият дрон се нарича Ruston Proctor Aerial Target и се появява през 1917 година. Става въпрос за радиоуправляем безпилотен самолет, който се базира на технологията на изобретателя Никола Тесла. Aerial Target е трябвало да действа като летяща бомба, която може да бъде пилотирана, но никога не е била използвана в битка.

7. А. Х. Гребе, фабрикант от Ню Йорк, създава първото автомобилно радио през 1919 година. Устройството на Гребе включва вакуумна тръба на задната седалка, малък мотор за захранване на вакуумната тръба и отделна батерия за захранване на самото радио.

8. Първото изкуствено сърце е изобретено през 1961 година от Пол Уинчел и д-р Хенри Хаймлих. Устройството включва малък акумулатор, носен извън тялото, който контролира помпения механизъм вътре. Докато дизайнът на Уинчел е приет две години по-късно, едва през 1982 година изобретението ще види първата успешна имплантация при човек.

9. Интернет всъщност е създаден още през 1969 година. Група инженери от Станфордския институт за изследвания създават мрежа между няколко компютара, чрез която могат да споделят и разменят информация. Новосформираната мрежа е наречена ARPANET.

10. Въпреки че GPS беше предоставен на потребителите сравнително наскоро, той съществува от 1978г. Известен като Navstar 1, първият GPS спътник  достига орбита през 1978 г.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини