От х:

Днес в x:

Рибар от Търговище създаде автомат за червеи

Собственик на магазин за рибарски принадлежности в Търговище създаде автомат за продажба на червеи. От дълги години Кирил Трайков продава жива стръв, но скоро му хрумнала идеята за апарата.

От 50 години съм рибар и знам, че в събота и неделя, като тръгнеш за риба, няма откъде да си вземеш стръв, сподели изобретателят. Той има обаче и друг мотив да създаде банката за червеи.

"Рибарите са луди хора. Често ми се случва в 4,30 ч. сутринта да ме будят за стръв и ми е доста трудно да ставам за 50 стотинки", разказва Кирил.

На практика автоматът представлява стар хладилник, от който се използва камерата за охлаждане на живата стръв. Принципът на работа много наподобява кафе машините, в които се пускат монети.

Има две отделения - едното е за торен червей, а другото за бял. Съответно стотинките се пускат на две различни места, натиска се бутон и се подава кутийка с избрания вид.

Има създадена специална електроника, която казва на клиента, че наличността в машината е изчерпана.

"Електрониката е създадена много прецизно от колегите Валентин и Венелин. Понеже е българска, е направена много по-хитро от всеизвестните кафе автомати, които "гълтат" парите, а не пускат нищо", шегува се Трайков.

Машината за червеи не взема стотинки, когато е празна, а на дисплей се изписва: "Автоматът не работи."

Автоматът за кратко време се превърна в атракция и събра любопитните погледи на минувачите. Пред него се събраха доста хора, въпреки че рибарското магазинче се намира в междублоково пространство в центъра на града.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини