От х:

Днес в x:

Красива звезда може да обсипе Земята със смъртоносни лъчи

Красива звезда, подобна на въртележка, един ден може да обсипе Земята със смъртоносни лъчи, съобщи сайтът Спейс, като цитира изследване на австралийския астроном Питър Тътхил от Университета в Сидни, публикувано в Asyrophysical Journal.

За разлика от Звездата на смъртта в "Междузвездни войни", която трябва да се приближи до една планета, за да я взриви, огнената звездна спирала може да нанася поражения от разстояние хиляди светлинни години.

Въпросната въртележка е на около 8000 светлинни години от Земята и се състои от две горещи и ярки звезди, които обикалят една около друга. При орбитирането им газови струи от повърхностите им се сблъскват в Космоса и се усукват в спирала.

Въртележката, наречена WR 104, е била открита преди 8 години в съзвездието Стрелец. Тя се върти в кръг на всеки осем месеца. Двете съставящи я масивни звезди един ден ще избухнат в свръхнови.

Едната от тях обаче е много нестабилна и е известна като Wolf-Rayet (WR). Това е последната стабилна фаза в живота на масивните звезди малко преди да се превърнат в свръхнови.

Когато звездата Wolf-Rayet стане свръхнова, може да изпусне мощна струя гама лъчи, която първоначално се движи със скоростта на светлината и затова няма да има време Земята да бъде предупредена.

Избухванията на гама лъчи са най-мощните експлозии във Вселената, тъй като могат да освободят енергия, каквато Слънцето освобождава през 10-милиардогодишния си живот.

И това става за много кратко време - от милисекунди до една или повече минути. Ако космическата въртележка изхвърли струя от гама лъчи, Земята ще е точно на "огневата линия", казва Тътхил.

Астрофизикът Ейдриън Мелот от Университета на Канзас в Лорънс обяснява, че това е първият известен обект, който може да обсипе Земята с гама лъчи. Гама лъчите няма да проникнат през земната атмосфера и да изгорят планетата, но ще увредят стратосферата по химичен начин.

Според Мелот, ако WR 104 ни удари с 10-секундна струя гама лъчи, ще бъдат унищожени 25% от целия озонов слой и хранителните вериги в океаните, но може да настъпят и масови измирания на растителни и животински видове и да бъде застрашен дори човешкият живот на планетата.

Според Тътхил все още има много въпросителни. Възможно е гама лъчите да минат покрай Земята и да не нанесат щети. Освен това не е известно дали звезди като WR 104 могат да изхвърлят струя гама лъчи с максимална мощност.

Бъдещите изследвания ще покажат дали WR 104 действително е насочена към Земята. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини