От х:

Днес в x:

От Брюксел спряха парите за България и по САПАРД

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че прекратила плащания за България и по програма САПАРД , предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти.

Санкцията се налага до приключването на разследванията по случаите с измами със средствата по тази мярка от програмата.

Писмото на ЕК беше предоставено на медиите не от държавна институция, а от опозиционния депутат Яне Янев (ОДС) в парламента.

За същото прекратяване на плащания говори днес по БНТ и кметът на София Бойко Борисов.

"Вчера имам информация, че в Министерския съвет е дошло ново спиране на фондове, този път по програма САПАРД. Това са парите за земеделието. Дали са го скрили писмото, дали ще го обявят, не знам, но се обадиха хора да ми кажат, че е дошло такова писмо", каза неформалният лидер на ГЕРБ.

И добави: "Всъщност истинските проблеми на държавата са в неумението на правителството да работи и с Европа, и вътре в страната. Вътре в страната обществено неодобрение огромно, ежедневно виждате какви са ни новините - тежки инциденти, тежки загуби, нищо хубаво, което да зарадва зрителя, в същото време от Брюксел един след един спират фондове заради едната думичка, наречена корупция..."

Миналата седмица Европейската комисия поиска от България да спре всички плащания и по предприсъединителната програма ФАР. Причина беше ограниченото еврофинансиране на инфраструктурни проекти заради скандала с подкупите и конфликта на интереси в пътния фонд.

Спирането на средствата е и във връзка със сериозните проблеми с усвояването на средствата по САПАРД през 2007 г. и предвид на значителните средства, които трябва да се усвоят тази година преди приключването на програмата.

Според Янев със спирането на средствата по САПАРД страната ни ще загуби не по-малко от 100-150 млн. евро. Той добави, че е започнала процедура по изискуемост на парите, които вече са усвоени от бенефициентите. Поради това българските власти ще трябва да поискат средствата обратно, каза Янев.

Депутатът обясни, че това се налага, тъй като при проверка на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и други органи са установени злоупотреби, извършени от преработвателните предприятия "Родопа" - Велико Търново и птицекланица "Чубра".

Ако фирмите не върнат средствата, те ще трябва да бъдат възстановени от
републиканския бюджет.

Това е изключително голям скандал, от който за пореден път става ясно, че правителството за пореден път не се съобразява с изискванията за усвояването на средствата по европейските фондове, каза народният представител.

Той добави, че се забавя усвояването на средствата по програмата за развитието на селските райони.


Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини