От х:

Днес в x:

Кафето не увеличава риска от рак

Консумацията на кафе, употребата на мобилни телефони и поставянето на гръдни импланти не са свързани с повишена опасност от развитието на рак, предаде Ройтерс, позовавайки се на австралийски специалист, разработил система за оценка на риска.

Целта на професор Бърнард Стюарт от университета на Нов Южен Уелс е била да опровергае битуващите митове за вредата от кафето, мобилните телефони и имплантите. Точковата система на Бърнард потвърждава тютюнопушенето, употребата на алкохол и излагането на слънце като водещи рискови фактори за появата на злокачествено заболяване.


Според системата на австралийския специалист опасенията, че кафето, мобилните телефони, дезодорантите, гръдните импланти и водата, в която се добавя флуорид, са преувеличени.


Системата от пет точки оценява риска от рак по показатели като "доказано", "вероятно", "установено", "неизвестно" и "невероятно".

Професор Бърнард Стюарт установил, че активните и бивши пушачи са изложени на най-голям риск, въпреки че опасността намалява след отказване от цигарите.


Консумацията на алкохол също е рисков фактор, особено за хората, които освен това пушат. Пиенето на хлорирана вода и използването на мобилни телефони е малко вероятно да причинят рак, обяснява Стюарт, въпреки че все още не е установено какво крие продължителната употреба на мобифони.


Специалистът допълва, че рискът от използването на дезодоранти, поставянето на гръдни импланти и пломби, и пиенето на вода флуорирана вода, също е малък.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини