От х:

Днес в x:

23 °C

Проклятието на познанието: нужен е невежа, за да се разбере, че царят е без гащи

Отбележете си следния парадокс: знанията и уменията ни нарастват, креативността и способността ни да измисляме нови неща намаляват. Защо - пита се икономически редактор на New York Times. Един от отговорите: с нарастването на нашите умения стените на кутията с житейски мъдрости, в която мислим, стават все по-дебели.

Ендрю Гоув, съосновател на Intel, през 2005 г. казва следното в интервю за списание Fortune: "Когато всеки знае, че нещата стоят така, това значи, че никой нищо не знае". С други думи, става почти невъзможно да погледнеш отвъд това, което знаеш, или да помислиш извън кутията, която сам си изградил.

Това е така нареченото проклятие на познанието, фразата е използвана през 1989 в The Journal of Political Economy. Ето какво означава тя: след като си станал експерт по някой въпрос, трудно можеш да си представиш ситуация, в която отново ще си несигурен. В разговорите си с другите ползваш заучени фрази и жаргон, чужди на непосветените.

Когато е време да се свърши някаква работа - да се отвори магазин, да се построи къща, да се продаде застраховка, да се вложат пари - всичко това става по начина, по който се е правело винаги и иновацията губи пред добре утъпканата пътека.

Психологът Елизабет Нютън е направила експеримент, свързан с проклятието на познанието, докато е работела върху дисертацията си през 1990. Тя дава списък от добре познати песни на група хора, условно наречена „барабанящи". Барабанящите трябва с почуквания да пресъздадат ритъма на песента, за която си мислят. Друга експериментална група „слушатели" трябва да познае песента.

Преди експериментът да започне, барабанящите са запитани колко често според тях слушателите ще познаят „изпълняваната" от тях песен. Очакванията общо взето са били за 50% познаваемост. Обаче в края слушателите са познали едва 3 от 120 песни, или 2.5%. Барабанящите били поразени: толкова ясно прозвучава песента в техните умове, как слушателите могат да не познаят!?

Това е обичайна реакция, щом експерти решат да споделят знанията си с останалия свят. Същото важи и за бизнеса - твърди авторът на книгата „Защо някои идеи оцеляват, а други умират" Чип Хит (Chip Heath), неговият брат Дан е съавтор. По тази причина инженерите измислят продукти, полезни главно на инженери. По тази причина мениджърите трудно убеждават персонала за въвеждане на нови процеси. Затова рекламният свят не може да отправи убеждаващо послание към потребителите.

„Имам дистанционно за DVD с 52 бутона на него и всеки от тях е там, защото някой инженер е знаел как да го използва и си е мислел, че и аз ще искам да го използвам", твърди Хит. "Хората, които правят продуктовия дизайн, са прокълнати със знание и не могат да си представят какво е да си невежа като останалите от нас".

В книгата си братя Хит са предложили шест „кукички", с помощта на които всяка нова идея ще се превърне в успех (първата буква на думите Simple Unexpected Concrete Credentialed Emotional Story дават акронима Succes). Първата буква например ни съветва да опростим посланието си.

За да постигнеш иновация, твърди Хит, трябва да събереш хора с разнообразни умения. Ако тези хора не могат да общуват ясно един с друг, иновацията се задушава в абстрактния език на специализацията и „експертността". Нещо от рода американски турист да разбере духа на чужда страна, като говори на английски бавно и гръмогласно. „Трябва да се намери общата връзка".

Друга е рецептата на Синтия Рабе в книгата й от 2006 година "Убиец на иновации". Според нея трябва да се привлекат в играта аутсайдерите. Когато експертите са принудени да забавят темпото и да се върнат към основните понятия, за да обяснят нещо на аутсайдерите, те поглеждат към своя свят под различен ъгъл и в крайна сметка достигат до нови решения на старите проблеми.

Г-ца Рабе е изпитала метода в работата си за Intel като консултант. Тя е решила да напредне, като задава най-простите, базови въпроси. Това е разгневявало в началото тези, които не са я познавали, но след като е бил възприет този начин на действие, се е стигнало до много силни идеи.

„Търсете хората с Ренесансово мислене, които работят в сходна област, но не във вашето специфично поле. Нека някой, който не е директно свързан с тази област, дойде и ви каже, че царят е без гащи".
Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини