От х:

Днес в x:

35 °C

Проклятието на познанието: нужен е невежа, за да се разбере, че царят е без гащи

Отбележете си следния парадокс: знанията и уменията ни нарастват, креативността и способността ни да измисляме нови неща намаляват. Защо - пита се икономически редактор на New York Times. Един от отговорите: с нарастването на нашите умения стените на кутията с житейски мъдрости, в която мислим, стават все по-дебели.

Ендрю Гоув, съосновател на Intel, през 2005 г. казва следното в интервю за списание Fortune: "Когато всеки знае, че нещата стоят така, това значи, че никой нищо не знае". С други думи, става почти невъзможно да погледнеш отвъд това, което знаеш, или да помислиш извън кутията, която сам си изградил.

Това е така нареченото проклятие на познанието, фразата е използвана през 1989 в The Journal of Political Economy. Ето какво означава тя: след като си станал експерт по някой въпрос, трудно можеш да си представиш ситуация, в която отново ще си несигурен. В разговорите си с другите ползваш заучени фрази и жаргон, чужди на непосветените.

Когато е време да се свърши някаква работа - да се отвори магазин, да се построи къща, да се продаде застраховка, да се вложат пари - всичко това става по начина, по който се е правело винаги и иновацията губи пред добре утъпканата пътека.

Психологът Елизабет Нютън е направила експеримент, свързан с проклятието на познанието, докато е работела върху дисертацията си през 1990. Тя дава списък от добре познати песни на група хора, условно наречена „барабанящи". Барабанящите трябва с почуквания да пресъздадат ритъма на песента, за която си мислят. Друга експериментална група „слушатели" трябва да познае песента.

Преди експериментът да започне, барабанящите са запитани колко често според тях слушателите ще познаят „изпълняваната" от тях песен. Очакванията общо взето са били за 50% познаваемост. Обаче в края слушателите са познали едва 3 от 120 песни, или 2.5%. Барабанящите били поразени: толкова ясно прозвучава песента в техните умове, как слушателите могат да не познаят!?

Това е обичайна реакция, щом експерти решат да споделят знанията си с останалия свят. Същото важи и за бизнеса - твърди авторът на книгата „Защо някои идеи оцеляват, а други умират" Чип Хит (Chip Heath), неговият брат Дан е съавтор. По тази причина инженерите измислят продукти, полезни главно на инженери. По тази причина мениджърите трудно убеждават персонала за въвеждане на нови процеси. Затова рекламният свят не може да отправи убеждаващо послание към потребителите.

„Имам дистанционно за DVD с 52 бутона на него и всеки от тях е там, защото някой инженер е знаел как да го използва и си е мислел, че и аз ще искам да го използвам", твърди Хит. "Хората, които правят продуктовия дизайн, са прокълнати със знание и не могат да си представят какво е да си невежа като останалите от нас".

В книгата си братя Хит са предложили шест „кукички", с помощта на които всяка нова идея ще се превърне в успех (първата буква на думите Simple Unexpected Concrete Credentialed Emotional Story дават акронима Succes). Първата буква например ни съветва да опростим посланието си.

За да постигнеш иновация, твърди Хит, трябва да събереш хора с разнообразни умения. Ако тези хора не могат да общуват ясно един с друг, иновацията се задушава в абстрактния език на специализацията и „експертността". Нещо от рода американски турист да разбере духа на чужда страна, като говори на английски бавно и гръмогласно. „Трябва да се намери общата връзка".

Друга е рецептата на Синтия Рабе в книгата й от 2006 година "Убиец на иновации". Според нея трябва да се привлекат в играта аутсайдерите. Когато експертите са принудени да забавят темпото и да се върнат към основните понятия, за да обяснят нещо на аутсайдерите, те поглеждат към своя свят под различен ъгъл и в крайна сметка достигат до нови решения на старите проблеми.

Г-ца Рабе е изпитала метода в работата си за Intel като консултант. Тя е решила да напредне, като задава най-простите, базови въпроси. Това е разгневявало в началото тези, които не са я познавали, но след като е бил възприет този начин на действие, се е стигнало до много силни идеи.

„Търсете хората с Ренесансово мислене, които работят в сходна област, но не във вашето специфично поле. Нека някой, който не е директно свързан с тази област, дойде и ви каже, че царят е без гащи".

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини