От х:

Днес в x:

7 °C

Проклятието на познанието: нужен е невежа, за да се разбере, че царят е без гащи

Отбележете си следния парадокс: знанията и уменията ни нарастват, креативността и способността ни да измисляме нови неща намаляват. Защо - пита се икономически редактор на New York Times. Един от отговорите: с нарастването на нашите умения стените на кутията с житейски мъдрости, в която мислим, стават все по-дебели.

Ендрю Гоув, съосновател на Intel, през 2005 г. казва следното в интервю за списание Fortune: "Когато всеки знае, че нещата стоят така, това значи, че никой нищо не знае". С други думи, става почти невъзможно да погледнеш отвъд това, което знаеш, или да помислиш извън кутията, която сам си изградил.

Това е така нареченото проклятие на познанието, фразата е използвана през 1989 в The Journal of Political Economy. Ето какво означава тя: след като си станал експерт по някой въпрос, трудно можеш да си представиш ситуация, в която отново ще си несигурен. В разговорите си с другите ползваш заучени фрази и жаргон, чужди на непосветените.

Когато е време да се свърши някаква работа - да се отвори магазин, да се построи къща, да се продаде застраховка, да се вложат пари - всичко това става по начина, по който се е правело винаги и иновацията губи пред добре утъпканата пътека.

Психологът Елизабет Нютън е направила експеримент, свързан с проклятието на познанието, докато е работела върху дисертацията си през 1990. Тя дава списък от добре познати песни на група хора, условно наречена „барабанящи". Барабанящите трябва с почуквания да пресъздадат ритъма на песента, за която си мислят. Друга експериментална група „слушатели" трябва да познае песента.

Преди експериментът да започне, барабанящите са запитани колко често според тях слушателите ще познаят „изпълняваната" от тях песен. Очакванията общо взето са били за 50% познаваемост. Обаче в края слушателите са познали едва 3 от 120 песни, или 2.5%. Барабанящите били поразени: толкова ясно прозвучава песента в техните умове, как слушателите могат да не познаят!?

Това е обичайна реакция, щом експерти решат да споделят знанията си с останалия свят. Същото важи и за бизнеса - твърди авторът на книгата „Защо някои идеи оцеляват, а други умират" Чип Хит (Chip Heath), неговият брат Дан е съавтор. По тази причина инженерите измислят продукти, полезни главно на инженери. По тази причина мениджърите трудно убеждават персонала за въвеждане на нови процеси. Затова рекламният свят не може да отправи убеждаващо послание към потребителите.

„Имам дистанционно за DVD с 52 бутона на него и всеки от тях е там, защото някой инженер е знаел как да го използва и си е мислел, че и аз ще искам да го използвам", твърди Хит. "Хората, които правят продуктовия дизайн, са прокълнати със знание и не могат да си представят какво е да си невежа като останалите от нас".

В книгата си братя Хит са предложили шест „кукички", с помощта на които всяка нова идея ще се превърне в успех (първата буква на думите Simple Unexpected Concrete Credentialed Emotional Story дават акронима Succes). Първата буква например ни съветва да опростим посланието си.

За да постигнеш иновация, твърди Хит, трябва да събереш хора с разнообразни умения. Ако тези хора не могат да общуват ясно един с друг, иновацията се задушава в абстрактния език на специализацията и „експертността". Нещо от рода американски турист да разбере духа на чужда страна, като говори на английски бавно и гръмогласно. „Трябва да се намери общата връзка".

Друга е рецептата на Синтия Рабе в книгата й от 2006 година "Убиец на иновации". Според нея трябва да се привлекат в играта аутсайдерите. Когато експертите са принудени да забавят темпото и да се върнат към основните понятия, за да обяснят нещо на аутсайдерите, те поглеждат към своя свят под различен ъгъл и в крайна сметка достигат до нови решения на старите проблеми.

Г-ца Рабе е изпитала метода в работата си за Intel като консултант. Тя е решила да напредне, като задава най-простите, базови въпроси. Това е разгневявало в началото тези, които не са я познавали, но след като е бил възприет този начин на действие, се е стигнало до много силни идеи.

„Търсете хората с Ренесансово мислене, които работят в сходна област, но не във вашето специфично поле. Нека някой, който не е директно свързан с тази област, дойде и ви каже, че царят е без гащи".
Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
16 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
16 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
16 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
16 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
16 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
16 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
16 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
16 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
16 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
16 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
16 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
16 фев 2020
Последни новини