От х:

Днес в x:

Търговци: Монопол с дървата на Хасково, една фирма ги взема за 5 г.

Дървесината на територията на община Хасково, предназначена за продажба, се дава на търг за пет години. Това става ясно от обявения от общината търг с тайно наддаване за една трета от дървесината на общината (около 4000 кубика годишно), която е предназначена за продажба. Останалата част от определената за сеч дървесина (около 9000 кубика), отива за огрев на “местното население”, под което в нашия закон за горите се разбират единствено селата. Те имат право на до 3 кубика по нормирани цени, определени от ОбС.

Обемът от една трета от дървесината на общината "за продажба", е определен със закон. Това е и частта, от която фирмите обикновено формират печалба, продавайки ги на свободния пазар, за разлика от дървата за “местното население”, където едва си покриват разходите.

Според местните дърводобивни и търговски фирми с този търг на практика се монополизира пазарът на дърва за огрев в общината, при това за цели пет години. Условията на търга са направени така, че местните фирми да отпаднат от наддаването, смята Радомир Владев от фирма “Тера Трейд”. Така например от участниците се иска “да притежават документ за съответствие с международен стандарт, издаден от независим орган по сертификация”. Според закона това изискване влиза в сила от началото на 2018 година. А търгът е насрочен за 1 юни 2016-а.

Така според местните търговци се налага монопол на пазара, защото спечелилата фирма ще може да определя правила и цени, каквито си иска. Местните фирми, разбира се, могат да докарат дърва от други региони, но ще трябва да им калкулират транспортни разходи. Другият вариант е да купуват от монополиста. Този търг на практика изхвърля местните фирми от пазара на дърва за огрев в Хасково или в краен случай им определя подчинена на бъдещия монополист роля, смятат от бранша.

Радомир Владев, “Тера Трейд”: “Този търг е или плод на корупционна схема, или политическа поръчка. Друго обяснение нямам”.

Не толкова крайни са други негови колеги. Според Северин Каров, шеф на фирма “Каров”, търгът на общината е нож с две остриета. “Всеки месец съм на ръба. Цените непрекъснато се менят. Не знам кой колега би се нагърбил с петгодишен договор. В момента в страната има огромни количества дърва, за които няма пазар. Основната причина е спреният износ за Гърция.”

Николай Йорданов, фирма “Радиор”: “Не бих коментирал дали петгодишният срок за цялото количество дърва за продажба на община Хасково за година е правилно или не. Забелязвам обаче, че и държавните лесничейства го правят, вече става тенденция. Но цените са непостоянни и при такъв дълъг срок има риск. В търга на общината има и шикоролистна, и иглолистна дървесина, а конюнктурата на пазара е такава, че понякога две години няма пазар за иглолистната дървесина. Освен това дървесината на община Хасково е малко, 4 хиляди кубика. Това, сравнено с дървесината в региона, около 50-60 хиляди кубика, е прекалено малко и не знам дали си струва да се коментира.”

Според Георги Масларов, шеф на общинското лесничейство, в търга няма нищо смущаващо. “Спазени са всички изисквания на закона. За търга има решение на Общинския съвет. Основното е, че парите ще влизат в общината гарантирано и навреме, дейностите ще се осъществяват по план. Не смятам, че има ограничителни условия за местните фирми”.

Масларов не коментира изтъкнатия му друг текст от закона за горите, който дава възможност на общините да възлагат добива на дървесината “за продажба” на местни фирми, регистрирани на територията на общината.

“Вярно е, че има такава възможност в закона. Коментари винаги ще има”.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини