От х:

Днес в x:

2, 8 млрд. лв. са нужни за чисти реки и ВиК мрежи в Източнобеломорския район

Повече от над 2 милиарда и 800 милиона лева са необходими за подобряването на състоянието на водните басейни, ВиК-мрежите и съоръженията за отпадни води на територията на Източнобеломорския район, част от който е и област Хасково. Това стана ясно от представените разчети от експертите на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Пловдив.

Днес те бяха на дискусионна среща с местните власти в областната администрация на Хасково за обсъждане на Плана за управление на речните басейни в Източнобеломорски район за периода 2016- 2021 г.

По време на дискусията зам.-областният управител на Хасково Валентин Ангелов подчерта, че състоянието на водните басейни на територията на региона е от изключителна важност, както за населението, така и за институциите. „Хасковски регион е уникален с това, че всички гранични реки са на наша територия. Това са долните течения на Марица, Арда, Тунджа, които не са в особено добро състояние“, заяви Валентин Ангелов.

Той поиска конкретни данни от експертите на Басейнова дирекция за химическото, микробиологично и радиационно състояние на водните басейни на територията на областта.

Представеният план за управление на речните басейни е втори по ред. В рамките на действие на първия план е констатирано подобряване състоянието на река Марица-граничен участък, Тунджа, Харманлийска и Съзлийка. За разлика от тях Бисерска, Крумовица при Ивайловград и Йерусалимска са с влошено състояние.

В 95% от случаите замърсяванията идват от населените места, отчетоха от Басейнова дирекция. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини