От х:

Днес в x:

Хасковските джипита хлопнаха врати за 3 часа днес, утре за 4

    От 11 часа днес започна ефективната стачка на хасковските общопрактикуващи лекари. Джипитата заключиха кабинетите си и излязоха пред поликлиниките в знак на протест срещу готвените “имитации на реформи” според тях, а в 13 часа се събират пред Първа поликлиника в областния град.

    “135 лекарски практики, всъщност всички от сдружението на общопрактикуващите лелаки, потвърдиха участието си в протестите”, заяви д-р Николай Николов, председател на сдружението. Решението за това е взето на общо събрание, допълни той.

    По думите му протестът в Хасково е в “по-мек вариант, за да не ощетяваме пациентите”. Във всяко поликлиника остава дежурен лекар, който ще поема потока пациенти.

    “Настояваме от другата страна да престанат да манипулират обществото”, заяви още д-р Николов. “Нарочно сравняват парите за доболнична помощ тази година с 2014-а. Защо не сравнят числата с миналата година? Защото ще се види, че увеличението е минимално, около 2 млн. лв. Разделено на 4500 практики в страната, това прави по 400-500 лв. годишно, а пресметнато на месец, става съвсем ясно колко е мизерно”, даде пример д-р Николов.

    Според него много са неуместните промени, които здравното министерство се опитва да прекара като реформи. Например идентификацията с пръстов отпечатък. Ако бъде въведена, най-много ще пострадат пациентите, защото просто времето за преглед ще се скъси съвсем. То и без това се изяжда от останалата бумащина. “Предлагат имитации на реформи, вместо да въведат нещо просто като електронната здравна карта, каквато беше идеята в началото на здравните реформи. С нея идентификацията става мигновено, да не говорим за останалите предимства. Вместо това се лансират странни идеи, които допълнително ще влошат ситуацията.

    Като пример за недомислията на системата д-р Николов дава пример със съседния до неговия кабинет в поликлиниката, на колега специалист по детски болести. “Аз също имам специалност по детски болести. Но ако той прегледа болно дете, Касата ще му плати за прегледа 20 лева. Ако аз прегледам същото дете, на мен ще плати нула лева, защото съм подписал договор като общопрактикуващ лекар”, обясни докторът.

    “Според План 2020-а трябваше парите за доболнична помощ да достигнат нормалните 15-20 процента. Това обаче не се случва. Но проблемът не са само парите”, уточняват джипитата.

    Те са категорични, че ще увеличават с по един час протестите си всеки следващ ден. Утре няма да преглеждат 4 часа, в петък – 5.

    “На първи април ни изтичат договорите. Или трябва да сключим анекси, или не знам...”, свива рамене д-р Николов.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини