От х:

Днес в x:

Откриха имане на 25 века в шефа на държавния архив и съратника му

    Станислав  Станилов и Ара  Хуманян имали 590 предмета с културно-историческа ценност

    Стотици метални и глинени предмети, делви, купи, апликации и над 200 монети включва заловената колекция от исторически артефакти в домовете на двамата хасковлии, които бяха арестувани завчера за иманярство.  Предметите с безспорна историческа стойност изскочили при проверка на домове, търговски обекти и коли на Станислав Станилов и Ара Хуманян, съответно на 46 и 57 години. Макар и двамата да не са били задържани или съдени за подобни деяния, става ясно че тези неща са събирани от години, а някои може би са изнасяни и зад граница. Тези и други подробности лъснаха на нарочния брифинг който хасковската полиция и окръжна прокуратура дадоха по повод безпрецедентната иманярска колекция, незаконно притежавана от частни лица. Заловените иманяри в Хасковско и без това са кът, за миналата година има само 1 случай, но никога не са били хващани с толкова много артефакти. Отделно е, че това е втората заловена иманярска група след българо-гръцките копачи край ивайловградското село Хухла спипани на 22-ри март, похвалиха се от ОД на МВР Хасково.

    Отличителното при хасковската група е разнообразното количество артефакти и повече от разнообразните епохи от които датират. За някои предмети и монети е установено че са от 5-ти век преди Христа. Други са от късната епоха на гръцките полиси и последващата я македонска ера. На част от монетите са изобразени македонските владетели Филип 2-ри и Александър 3-ти. Намерената керамика пък е тясно издържана в духа на древногръцкото битово изкуство.  За някои от предметите се счита че имат тракийски произход. И все пак монетите са най-показателни. В съкровището има римски/ранни и късни/ монети, както и византийски такива. Откриват се и български средновековни монети от времето на Цар Иван Асен 2-ри. Според оценката на нумизматите, монетите имат огромна културно-историческа стойност, макар тепърва още да се изследват дали не са, макар и древни, фалшификати. Прави впечатление че няма златни монети, а само такива от сребро, бронз и олово.  Това предполага търгуването им/ като най-ценни/ в български и международни аукциони. Макар прокуратурата да не потвърди тази връзка, явно се работи по нея след като от домовете на задържаните са иззети две компютърни конфигурации.

    Макар разследващите да разполагат с експертна и нумизматична оценка, те се въздържаха да посочат на каква стойност възлиза находката. Изследванията продължават и в момента, като с тях са се заели експерти от НИМ. С предвиденото наказание обаче прокуратурата е готова. За съхраняване на културно исторически ценности без надлежната регистрация, задържаните са заплашени от затвор до 6 години и до 15 хиляди лева глоба. Като престъпление е определено притежанието на два металотърсача. Уредите са незаконни ако не са регистрирани в министерството на културата. И тук санкцията е до 6 години затвор. Именно по тези членове е формулирано и искането на прокуратурата за постоянна мярка задържане под стража на арестуваните лица. Мярката се очаква да бъде късно вечерта днес.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини