От х:

Днес в x:

Кметът: Незаконната база за персонала на Смокините всъщност е малък хотел

Скандалната сграда на почивната база на община Хасково на Смокините всъщност е малък хотел. Това стана ясно от отговори на кмета Добри Беливанов на въпроси от групата съветници на бившия кмет “За Хасково”. На градоначалника са били зададени общо четири писмени въпроса, като този за Смокините е един от тях.

По информация на общината отпреди месец сградата се оказала незаконно построена в горски фонд, без да се смени предназначението на парцела. Тя имала издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Созопол, но нямала ПУП, който пък е задължителен за издаване на такова разрешение. Самото разрешение за строеж пък било издадено за ремонт на съществуваща сграда, а такава там нямало – имало две бунгала, които били съборени.

Според опозицията в ОбС Хасково обаче може да се строи и в горски фонд, когато става дума за общински или държавни обекти с първостепенно значение. Какво е първостепенното значение на сграда за персонала на една почивна станция, не стана ясно.

От общинската администрация в Хасково пък заявяват, че са в контакт с кмета на Созопол, за да се намери начин да не се събаря грубият строеж, който досега е глътнал 360 000 лева, които са от собствените средства на общината.

Haskovo.net припомня, че според обществената поръчка за избор на строител сградата за персонала е на два етажа, с по 14 двойни стаи на всеки етаж, а всяка стая е със собствен санитарен възел и тераса. Общата стойност на строителството според обществената поръчка е за близо един милион лева. Това според кмета не е сграда за персонал, а малък хотел.

По повод за санкциите от 1.2 млн. лв. за изграждането на депото в Гарваново, кметът бе попитан защо не ги е обжалвал. Градоначалникът отговори, че глобите всъщност са били платени от бившето управление. За целта е бил изтеглен заем от Фонд Флаг. Така че новата администрация всъщност изплаща заема към Фонда.

Не са били открити документи за трикратното асфалтиране на ул. “Изток”. Това стана ясно от кметския отговор на друг въпрос. Беливанов обясни, че информацията за трикратното асфалтиране на улицата, която никога не е виждала асфалт, била на живеещите там. Те пък получили такъв отговор на жалбата си до общината. Сега обаче в администрацията документи за такова асфалтиране не били открити.

Скандал на днешната сесия предизвика и огласеният преди месец от общината списък с обекти, които ще бъдат финансирани с 27 милиона по програма “Региони в растеж”. Според групата съветници на бившия кмет този списък е бил манипулиран, а в него е пробутана сградата на областната администрация, която не е общинска собственост. Кметът Беливанов обясни, че сградата е допустима за финансиране според условията на програмата. Въпреки това от екскметската група настояват, че списъкът е бил манипулиран, като за сметка на областната администрация от него са извадени други обекти. В словесната престрелка в залата Беливанов заяви, че настина "има намерени манипулирани договори и те са предадени където трябва".

Според обясненията на общинската администрация списъкът за 27-те милиона е бил изготвен от бившата власт. Работна група, назначена със заповед на Георги Иванов е изготвила списък с обектите, а той е бил одобрен на 15 октомври миналата година от изпълняващата длъжността кмет по това време, заради изборите, Нели Станева.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини