От х:

Днес в x:

Премахнаха забраната за велосипеди в центъра, подразбирала се

    Служители на Екопрогрес днес  официално сложиха край на забраната, придружена с глоба, за управляване на велосипед в централната градска част. Още сутринта служителите на чистотата почистиха хасковския център от заплашителните табели, вещаещи 20 лв глоба за всеки стъпил върху педали в центъра. Премахнати са всички 13 табели, които ограждаха като броеница пешеходната зона от района на  Автогарата до драматичен театър Иван Димов. В интерес на истината някои от безумните забрани бяха махнати още по време на предишната местна власт, като табелите пред общината и РЗИ. Актът бе дело по-скоро на здравия разум-там имаха право да влизат коли, но не и велосипеди. Сегашното дело обаче е цялостно и концептуално  -велосипедистите вече не са нарочени за черните овце на хасковските пешеходни зони.

    От общината все пак се дистанцираха от трактовката, че това, което не е забранено е разрешено и подчертаха, че забраната за управление на велосипеди в центъра е записана надлежно в Закона за движение по пътищата. Именно за това допълнителната общинска забрана била сама по себе си безсмислена и безсъдържателна. Конкретният повод за сваляне на табелите днес е че те били в окаяно състояние. Някои са били нашарени с графити до положение да не се различава какво пише на табелата. Други били  облепени със стикери или пробити с остри предмети. Вместо да бъдат поправяни обаче, табелите ще бъдат заменени с нови, на които ще пише кроткото „Пешеходна зона” без разните му санкции и предупреждения. Според общината това било достатъчно основание за да се глоби влязла в пешеходната зона кола/доста по-често нарушение/ или велосипедист, блъснал някого на центъра.

    Случайно или не, махането на табелите днес съвпадна с рязко увеличаване броя на колоездачите в централната част, като особена концентрация се забелязваше пред  бившия Универмаг. Не по-малко от 30 велосипедиста бяха забелязани само в краткия участък от площад Атлантически до читалище Заря. За отбелязване бе, че хората преминаваха през пешеходния трафик не върху седалките, а чинно бутайки колелата си отстрани.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини