От х:

Днес в x:

Общината търси 160 младежи за работа, те не щат

Община Хасково търси да назначи 160 младежи за работа на временна заетост по държавната програма за наемане на лица до 29 годишна възраст. Програмата продължава 6 месеца, като на наетите се осигурява заплата от 450 лв. Позициите са разнообразни, като общото между тях е, че не се иска квалификация. Младежта ще бъде ангажирана в проекти за озеленяване, почистване корита на реки и други подобни дейности. Дали заради непрестижната работа или ниското заплащане, но засега интересът към предлаганата оферта е нула. Ама пълна. Въпреки че според статистиките на Агенцията по заетостта, градът на Богородица е с една от най-големите младежки безработици в страната. Обаче на практика в Хасково няма младежи.

Не останаха млади които да искат да започнат от най-ниското стъпало и тепърва да напредват в службата, коментират експерти от местното Бюро по труда. Младите българи в тази възраст забегнаха в чужбина, а тези които са още тук предпочитат да са безработни вместо да се бъхтат с черна работа за жълти стотинки, обобщават експертите. Разбира се в изобилие има безработни млади сред малцинствата, но тях няма как да ги накараш да работят, коментират и хора от общината. Според тях проблема е и в законодателството-просто социалните и всякакъв друг вид помощи са съпоставими с предлаганите заплати по тези програми и естествено малцинството предпочита да не работи и взима пари, вместо да работи и се лиши от държавната цицка.

Иначе за други позиции в общинската или държавни администрации мераклии има доста. Като за обявените позиции за управител на областния информационен, експерт „Информационно обслужване и услуги“ или дадените от Регионалния образователен инспекторат свободни места за Ръководител „Кариерен център“ и „Кариерен консултант“. Търсената квалификация за висше със степен бакалавър не отказва дори и тези които я нямат. Интересното е, че първият въпрос на кандидатите не бил за заплатата, което е нормалния подход, а за това какво трябва да правят. Очакват да не е много, но пък да бъде относително добре заплатено.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини