От х:

Днес в x:

Всяка 15-та родилка дете, малцинствата вдигат хасковската раждаемост

    Повече бебета в сравнение с предходната година отчитат от хасковското АГО на днешния празник на родилната помощ, известен още като Бабинден. Това е първи ръст на ражданията в местното родилно от 5 години насам. За последната петилетка броят на мамите избрали да дадат нов живот в Хасково непрекъснато намалява за сметка на Родилните в съседните Пловдив и Стара Загора. Сега обаче хората на д-р Ергюн Кехайов броят 937 новородени, което е със 7 повече в сравнение с 2015-та година.

    Не особено лицеприятния аспект на иначе хубавата новина обаче изплува след вникване в цифрите. Оказва се че мнозинството от родилките са от малцинствата, а при броят на новородениете диспропорцията е още по-голяма. Според дългогодишни акушери със стаж в хасковското АГО, по-раншното съотношение 1:2:3/ българче, турче, ромче/ в момента е еволюирало до 4, 5 та дори и 6 към 1 в полза на новородените от малцинствата. 62 или всяка 15-та от миналогодишните родилки са непълнолетни, като една солидна част са не просто ненавършили 18 години, ами и ненавършили 14. Най- младата майка е 12 годишна ромка, която при зачеването е била на 11. Непълнолетните майки от Република и другите гета в областта са и едни от най-плодовитите. Мнозинството от тях имат по повече от едно раждане още преди да навършат 18. Същевременно раждащите българки стават все по-възрастни. Рекорд в това отношение държи 44 годишна хасковлийка избрала да стане майка за втори път, дори и на тази напреднала възраст.

    Шансовете на възрастни или проблемни родилки да дадат нов живот ще се увеличат значително след влизане в действие на новоремонтираното отделение по патологична бременност. То бе лъснато и стегнато с относително скромната сума от 70 хиляди лева от собствените приходи на хасковското МБАЛ. В сектора ще могат да бъдат настанявани до 8 родилки с паталогична или иначе казано проблемна бременност, която застрашаваща здравето на майката или на плода. На етажа има и малка операционна за спешни манипулации. „Можем само да си пожелаем скоро да режем лента и долу пред големия вход“ заяви изпълнителният директор на |МБАЛ Георги Гелов визирайки дълго гласения и винаги отлаган поради безпаричие цялостен ремонт на АГ-отделението. За него обаче трябва милионна инвестиция, а поне засега няма отворени европрограми, които да финансират едно такова начинание, поясни още Гелов. Що се отнася до самите празнуващи Акушери, те бяха скромни в претенциите си. Пожелаха си само най-необходимото от нужната апаратура-кардиотомограф, ендоскопска апаратура, транспортен кувьоз и пр. Всичко останало си имат вкрлючително и специалисти-“достатъчно са и са добре подготвени“ отсече началникът на отделението Ергюн Кехайов. За попълването на липсите от хора своя дял имат и от хасковският Медицински колеж. 7 новозавършили техни акушери са започнали работа в МБАЛ само през миналата година.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини