От х:

Днес в x:

Как Георги Иванов организира разгрома си. Кой за кого гласува

    Резултатите от изборите в Хасково бяха изненада за мнозина. Включително за победителите. Социологическо проучване, поръчано от ГЕРБ в навечерието на вота на 25 октомври показваше почти изравнена подкрепа за двамата основни претенденти – Добри Беливанов и Георги Иванов. Резултатът от първия тур – недостигащи само 1500-2000 гласа за победа, изненада всички, включително ГЕРБ.

    Но разгромният резултат от втория тур – 73 на 27 процента, беше истински шок.

    „47 на 30 процента от 25 октомври предполагаше победа на втория тур, но в съотношение приблизително 60 на 40”, коментираха социолози.

    Разгромът от 73/27 обаче е уникален и поражда много въпроси. При това да не забравяме, че победеният бивш кмет има 16 години власт зад гърба си, овладени общински структури, приближени фирми, огромен финансов ресурс. Разгромът наистина е трудно обясним.

    Какво се случи на 1 ноември в Хасково?

    Анкетните карти на Алфа Рисърч, агенцията, която извършваше паралелно преброяване на гласовете, дава много любопитни данни. Освен любимите на социолозите разбивки на гласоподавателите по възраст, образование, пол, има и няколко любопитни въпроса.

    Според отговорите на анкетираните 11 на сто от гласувалите на балотажа за Беливанов, на първия тур са дали гласа си за Георги Иванов. Това означава, че над 3000 души, гласували на 25 октомври за бившия кмет, на втория тур са предпочели Беливанов. (Обратният случай – гласували на първи тур за Беливанов, а на балотажа за Иванов, са 2.5 процента, което е пренебрежимо малко и в рамките на ститистическата грешка).

    Какво накара хиляди хора в Хасково да променят предпочитанията си в 12 без 5?

    Едно от обясненията е, че хората по принцип предпочитат да вървят след победителите, а победата на Беливанов бе предопределена до голяма степен още на първия тур.

    Другото възможно обяснение е бруталната агресивна кампания на Георги Иванов в дните преди балотажа, билбордовете „ДПС избра Беливанов”, „Пенсионер търси кметска заплата”, както и откровено гнусни анонимки, в които тайният автор не се посвенява дори да намеси внучето на Беливанов, около „което има мръсна тайна”.

    Всичко това до такава степен отврати и отблъсна хората, че вероятно голяма част от сменилите предпочитанията си в последния момент са били мотивирани именно от това.

    „И в най-смелите си мечти не очаквах от щаба на опонентите да ни направят такъв подарък”, призна пиар на Беливанов в четвъртък. „Подобен черен пиар има съвсем малко мобилизиращо действие за подкрепа и огромен отблъскващ ефект. Чака ги истински разгром”.

    Резултатите за Георги Иванов настина са исторически куриоз - на първи тур 13 000 гласа, когато има 8 кандидати и гласовете се разпиляват, а на балотажа, когато остават само двама кандидати - 10 000.

    Много е вероятно част от гласувалите на първи тур да не са отишли до урните на балотажа също поради отблъскващите лични нападки в дните преди 1 ноември. На първия тур гласуваха 44 хиляди, а на втория 40 000 души.

    Изборната кампания 2015-а всъщност тръгна с преднина на Георги Иванов от близо 10 процента. Спускането надолу започна с празниците на Хасково, когато бившият кмет направи серия от гафове. Очакваните овации за пластиката „Хасковски каунь“ и PVC кравите до часовника не се състояха. Хората просто не харесаха скулптурата, някои дори се обидиха. А кравите, макар да очароваха децата, се превърнаха в градски лаф, особено след култовата реплика на Иванов „Който вика „Ууу, ще пасе кравите в центъра“. Изказването му бързо обиколи града и влезе дори в новите хасковски вицове, наред с кауна. Малко по-късно, в разгара на изборната кампания Иванов реши да махне кравите от центъра, вероятно за да не дразни хората, но стана още по-лошо. Позабравените крави отново влязоха в новините, култовата реплика получи нов заряд и роди нови вицове.

    Още тогава се усети едно ново обществено настроение, което само очакваше катализатор, за да се превърне в бомба. И бомбата дойде в самия край на кампанията, когато отново издигнаха плашилото ДПС, макар на повечето хора да им беше ясно, че ситуацията е съвсем различна от 2007 година. Ходът бе изключително неуместен, все едно да се изтърсиш на плажа с костюм и вратовръзка или пък в театъра по джапанки. Освен това допълнително мобилизира електората на ДПС, защото на никого не е приятно да го оприличават на плашило. Индикации за такава подкрепа бяха дадени от Лютви Местан отдавна, но Георги Иванов допълнително наля масло в огъня.

    Данните от анкетните карти на Алфа Рисърч показват, че за Беливанов на втория тур са гласували 80 на сто от избирателите на ДПС.

    Някои коментари след изборите, че турци и роми са избрали новият кмет на Хасково, са откровено манипулативни. Вярно е, че за него са гласували 79 и 80 на сто от определящите се като роми и турци, но пък и 75 на сто от българите са го подкрепили, а поради големия абсолютен брой на гласовете им именно той е определящ. Освен това почти се припокрива и с крайния резултат от вота. Така че Беливанов е прав, когато казва, че има чиста победа. Подкрепата за него е сходна при всички етноси в Хасково, макар решаващи да са именно българските гласове.

    Така че с позитивна кампания и многобройни лични срещи с хората Добри Беливанов си осигури солидна подкрепа и догони опонента си в навечерието на вота, а Георги Иванов, при първоначална преднина, сам организира загубата си на първия тур и разгрома на втория.

    Въпреки мръсните ходове по време на кампанията – безмилостното притискане на общинските служби от Иванов и огромния натиск върху държавните структури от ГЕРБ, решаващи на 1 ноември бяха именно гласовете на гражданите.

    Тодор Кръшков

    Р. s. Този текст е плод на лични наблюдения и изводи. Публикуваме данните от анкетните карти на Алфа Рисърч, всеки може да ги разгледа и да си направи собствени заключения.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини