От х:

Днес в x:

Хасковските банкери най-изпушили на работа

Хасковските банкери работят в най-нездравославната за психическото състояние работна среда. Това са професионалните изводи на психолога от РЗИ Красимира Богданова.

Наблюденията й са на базата на търсещите професионалната й помощ хора от различни икономически сфери. А изводите й - че банкерите са професионалната група, която най-често я посещава.

Тя споделя, че именно от тях е чувала най-разтърсващите истории за стрес на работното място. Затова специалистката смята, че банките имат най-деструктивната политика спрямо служителите си, макар, че в тази сфера се правят и най-често т.нар. антистресови тренинги.

Стресът на работното място обикновено се проявява, когато изискванията към работника надвишават неговите способности да се справи с тях. Интензивното трудово натоварване, монотонната работа, неясно поставените задачи и рискът от агресивно поведение, са сред факторите, водещи до стрес. Тези обобщения направиха само преди седмица от КНСБ на конференция, посветена на здравословния начин на труд и управлението на стреса на работното място.

Според данните в Европа стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място. За него се счита, че наред с други психосоциални рискове, той е причината за над половината от всички загубени работни дни. Общите разходи на Стария континент във връзка с психични разстройства се оценяват на 240 млрд. евро годишно. За разлика от много компании в ЕС, у нас социално-психическият климат във фирмите и организациите, може да се определи като относително добър.

Над половината от изследваните оценяват взаимоотношенията с колегите и шефовете като добри или много добри и те се чувстват сравнително уютно в средата, където работят. Оценките на над 40% са, че ръководството на тяхната фирма или организация успява добре да разпределя производствените задачи и да осигурява ефективна организация на труда. 37% преценяват, че мениджмънтът при тях налага модерен стил на управление, а 29% - че ги кара дори да се гордеят с фирмата, където работят.

Въпреки това данните показват, че изтощението след работния ден е като че ли най-масово явление сред заетите, а всеки пети намира работата си за стресова.

Според психолога от Хасково, като цяло човек трябва да намира време да почива извън работния ден. Няма значение под каква форма ще се откъсваме от проблемите и напрежението на работното си място-дали с рисуване или като ходим на танци например. Богданова посочва още, че една от най-добрите форми за терапия е груповата. Затова и тя е най-популярна в западните общества, където стресът е още по-голям и работния ден се удължава и заради дългите преходи към и от работното място. 80 % от работещите на Запад ходят на групови терапии, сочи статистиката.

Най-добрият вариант обаче е да намираме време да ходим сами сред природата. „Най-добрият релакс е досега с природата. Но без придружител, напълно сам. Така ще можем да чуем себе си. А най-важното е да се изтръгнем от собствените си мисли. Това трябва да се прави поне 30-40 минути минимум два пъти седмично. Затова ако в близост до офиса си имате парк или пак градинка, по-добре изпийте кафето си сред дърветата и цветята, независимо дали вали сняг, или е горещо“, съветва Краси Богданова. Тя е запомнила от дядо си една мъдрост и често я цитира и на пациентите си : Сутрин трябва да минем задължително покрай гробищата, за да разберем, че всичко е суета, казвал дядото на психоложката.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини