От х:

Днес в x:

Приключи осмото издание на "Вълшебният свят на Родопите"

    Общо 886 талантливи деца от 40 населени места от страната се включиха в двата конкурса за рисунка и фотография на осмото издание на Националния празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”.
    Организатори на събитието бяха Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионален инспекторат по образование Кърджали, община Кърджали и Обединен детски комплекс.
    Двете изложби бяха открити вчера в Обединен детски комплекс. Официални гости на събитието бяха Нели Попова-гл. експерт в отдел „Образование” на община Кърджали и Елена Дерменджиева експерт в РИО, учители, родители и най-важните участници- малките творци. 
    „Радвам се, че това събитие наистина се превръща в традиция и се провежда всяка година в чест на Деня Кърджали. Идеята се роди преди 8 години по инициатива на екипа на ОДК. Искахме нашият град да стане както център на национална проява за деца, така и да се откриват, популяризират и подпомагат талантливите деца в областта на изобразителното изкуство и фотографията.”, каза при откриването директорката на ОДК Кърджали Златка Пеньова.
    Участниците бяха поздравени и от Нели Попова. От свое име г-жа Попова поздрави всички за достойното им представяне и подчерта, че изпитва огромно удоволствието да гледа рисунките и да се потопя в магията на изкуството сътворено от малките таланти на България. 
    Участие в Националния конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите” взеха 516 творби от 38 населени места от страната, от 17 области: Бургас, София, Пловдив, Стара Загора, Търговище, Ловеч, Варна, Пазарджик, Разград, Перник, Кюстендил, Добрич, Велико Търново, Шумен, Ямбол, Благоевград и Кърджали.
    Класиране за школи и училища в две категории – изобразително и приложно изкуство. Тричленно жури от кърджалийски художници Пенка Атанасова, Хари Атанасов и Христо Габеров определиха най-добрите от тях.
    В конкурс по фотография „Фотоприказки” участваха 370 фотографии от 20 населени места от страната от 13 области: Стара Загора, Пловдив, Хасково, Разград, Сливен, Варна, Кюстендил, Велико Търново, Добрич, Търговище, Враца, Смолян и Кърджали.
    Фотографиите бяха класирани от фотографите Петко Борисов и Мехмед Реджеб.
    В двата конкурса бяха връчени награди в три възрастови групи за І,ІІ,ІІІ място и поощрителни награди. Отличените получиха грамоти и специализирани материали. Бяха връчени и 7 специални награди в двата конкурса – на Министерството на образованието и науката, на Национален дворец на децата, на Регионален инспекторат по образование, на в-к „Нов живот”, на ТВ „Източни Родопи”и на ОДК. Специална награда за рисунка връчи и Арт галерия ДАР.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини