От х:

Днес в x:

Представят книгата на Теофана Текелиева „Кърджали 1912 – 2015 – Столетието“

В рамките на програмата за Дните на Кърджали на 14 октомври /сряда/ от 18 часа във фоайето на Драматично-музикалния театър “Димитър Димов” ще бъде представена книгата „Кърджали 1912 – 2015 – Столетието“ на Теофана Текелиева.
Организатори на събитието са Община Кърджали, в. “Нов живот”, НЧ “Обединение 1913” и Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров”, Театрално-музикален театър "Димитър Димов", Военен клуб, ОДК, СБЖ, Държавен архив – Кърджали.
Редактор на книгата «Кърджали 1912-2015-Столетието» е журналистът Иван Бунков, който е и управител на Издателска къща « Родопи». По думите му книгата може да бъде приета като второ допълнено издание на книгата на Теофана Текелиева «Алтернативна хроника» , но тя е и нещо повече защото в нея има много повече информация и различно есеестично разнообразие. „Още при вида на книгата човек осъзнава размера и стойността на вложените труд, време и енергия, както и стойността на съдържанието й.”, допълва Бунков.
Теофана Текелиева е родена на 12 юни 1930 г. в Пещера. Завършва гимназия в родния град, после българска филология в Софийския университет „Климент Охридски“. От октомври 1952 г. живее и работи в Кърджали. До 1960 г. е учител в Гимназията „Христо Ботев“. После преподава детска литература в новооткрития Учителски институт, сега филиал на Пловдивския университет.
От юни 1964 г. е директор и художествен ръководител на Драматичен театър „Димитър Димов“. Сродяването й със сцената трае 21 години, а с културното развитие на областта – цял живот. Автор е на „Алтернативна хроника“, издадена през 2002 г., съдържа не просто мемоари, а изстрадани истини. В стихосбирката си „Въздишки на времето“, отпечатана през 2010 г. по повод 80-годишния й юбилей, открехва поетичната си душевност и споделя своите трепети и откровения с кърджалийци. Пише в тях за любов, топлина, доброта и сила.
Текелиева е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа, втора и трета степен, на орден „Червено знаме на труда“ и на много медали, грамоти, плакети.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини