От х:

Днес в x:

Цвета Караянчева: ДПС стяга нов вид изборен туризъм в община Кърджали!

ДПС стяга нов вид изборен туризъм в община Кърджали. Измислена е нова схема, при която длъжностни лица подправят подписи в анкетни карти, за да бъдат вписани гласоподаватели на ДПС в предварителните избирателни списъци. Това е грубо нарушение на Закона за гражданската регистрация. Право на глас получават хора, които от години не са стъпвали в общината, и които заобикалят изисквнането в Изборния кодекс за уседналост от 6 месеца. Това заяви пред журналисти в Кърджали народният представител Цвета Караянчева.Тя посочи ,че от седмици жители на села са сигнализирали за нарушения извършвани от кметове и секретари на кметства. Те са подписвали свои съселяни в картите за адресна регистрация без нотариално заверени пълномощни. Очакваме както "туристи"  от Турция,така и инициативност от активистите на ДПС по места които да пуснат бюлетина вместо „мъртвите души“,категорична е Караянчева.

Народната представителка е уведомила и.д.кмет Елисавета Кехайова, и.д.областен управител Селвие Ахмед и директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов.

Сформирана е петчленна комисия с участието на трима представители на общината и по един на полицията и областна администрация. Представителите на общината твърдят, че няма нарушение на закона , за разлика от експертите от областна администрация и МВР. Днес до 17 часа е последния срок вписаните в предварителните списъци незаконно лица да бъдат дерегистрирани,посочи Караянчева.Тя бе категорична, че не става дума за единични случаи ,а за масова практика, която може да повлияе на изборните резултати. До този момент,без да са проверени всички села на общината регистрираните от длъжностни лица в разрез със закона избиратели са 234 души. В Люляково те са 40,като 5 са вписани с подписа на кмета,а 2 на техническия секретар. Във Висока поляна има 44 адресни регистрации с чужди подписи,в Чифлрик 23,а в Калинка-17.

Преправянето на документи е тежко престъпление и аз смятам,че компетентните органи ще вземат отношение,завърши Караянчева.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини